Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesine yönelik derin ekonomik krizlerin yaşanacağı hususunda tahminlerin hiç birinin tutmadığını ve Rusya’nın derin ekonomik krizden kaçmayı başardığını söyledi.

St.Petersburg Uluslar Arası Ekonomi Forumu’nda konuşan Putin, “Geçen yılın sonlarında bizim için derin ekonomik kriz olacağı öngörüyorlardı. Bu olmadı. Biz durumu istikrarlaştırdık, olumsuz konjonktüre rağmen dalgalanmaları çözdük ve emin bir şekilde zorlukları aşıyoruz.” dedi.

HAMMADDE DIŞI İHRACAT YÜZDE 17 ARTTI

Rusya ekonomisinin potansiyelinin yeterince güçlü olduğuna değinen Rus lider, “Olumlu ticari denge aynen devam ediyor. Enerji kaynakları dışında ihracat artıyor. İşsizlik boyutunun artmasına engel olduk. Bugün işsizlik yüzde 5,8.” dedi.

Rusya’nın nakit çıkışını engellemeden, enflasyonu kontrol altında tutarak durumu istikrarlı hale getirdiğini ifade eden Rus lider, “Rusya’nın enerji dışı ihracatı 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 17 arttı. İlk çeyrekte ileri seviyede işleme gerektiren ürün ihracatı 7 milyar dolar.” bilgisini verdi.

İLK ÇEYREKTE 19,2 MİLYAR DOLAR BÜTÇE AÇIK VERDİ

Ekonomi ve finans sektörünü desteklemek için alınan kriz karşıtı önlemlerin başarılı olduğunu savunan Rus lider, “Şimdi uzun vadede büyüme takvimine bakıyoruz. Görevimiz sürdürülebilir büyüme, ekonominin verimliliğini artırma, işçi verimliliği ve yatırımların geliştirmesi.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’da bankacılık sisteminin yeni şartlara uyum sağladığını belirten Putin, “2015’de bütçe açığı gayri safi milli hasılanın yüzde 3,7’sini bulacak. İlk çeyrek için açık 1,048 trilyon ruble (19,2 milyar dolar). Bu da gayri safi milli hasılanın yıllık bazda yüzde 3,6’sına denk geliyor.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın altın ve döviz rezervlerinin 300 milyar doların üzerinde olduğunu, Rezerv Fonu’ndan 76,2 milyar dolar ve Ulusal Refah Fonu’nda da 75,6 milyar dolar olduğunu kaydeden Putin, enflasyon rakamlarının da aşağı doğru düştüğünü söyledi.