Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında ortak para kullanımını önerdi.

Astana’da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile ortak bir zirve gerçekleştiren Putin, “Gelecekte ortak para kullanımı ile ilgili ihtimalleri konuşma zamanımız geldi…” önerisinde bulundu.

Kırgızistan ve Ermenistan’ın da üye olduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) 1 Ocak 2015’den itibaren resmen kuruldu. Birlik mal, hizmet, iş gücü ve paranın serbest dolaşımını hedefliyor.

Zor dönemde omuz omuza verilerek çalışıldığında ortak mali piyasaların korunmasının çok daha kolay olacağını belirten Putin, zirve sonrası yaptığı değerlendirmede, “Biz ve ortaklarımız para politikalarının koordine edilmesi konusunda hemfikir. Gelecekte ortak para kullanımını konuşma zamanımız geldi.” dedi.

Putin’in önerisine Belarus ve Kazakistan’dan hemen yanıt gelmezken, sürecin 10-12 yıl alabileceği belirtiliyor.

AEB’in 2015’de 100’den fazla belge üzerinde çalışacağını kaydeden Putin, burada yeni gümrük kodları, elektrik, petrol, doğalgaz ve petrol ürünlerinde ortak piyasaların oluşturulması gibi önemli çalışmaların olduğuna değindi.

Ukrayna’da patlak veren iç savaşta tansiyonun düşürülmesi anlamında 12 Şubat’ta imzalanan Minsk Anlaşması’nın gerçek bir fırsat oluşturduğuna da değinen Putin, Kiev yönetiminden Minsk Anlaşması’nı tamamı ile uygulamasını beklediklerini söyledi.

Doğu Ukrayna’da ateşkesin ilanı, silahların çekilmesi ve esir takası sonrası ayrılıkçı bölge Donbas’ın statüsü ile ilgili de adım atıldı. Ukrayna parlamentosunda alınan Donbas’a özel statü kararının uygulanmasının seçimlerden sonraya bırakılmasına ve bölgenin işgal altında olduğunun iddia edilmesine yerel milis güçleri ve Moskova tepki gösterdi.