Rusya’nın Suriye’de askeri varlığını artırması ve terörle mücadelede aktif operasyonlara katılma ihtimalinin artması üzerine İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Moskova'da bir araya geldi.

Ortadoğu’da durumun giderek kötüleştiğini ifade eden Netanyahu, “İstikrarın sağlanmasında Rusya ve İsrail’in ortak çıkarları var. Komplike hale gelmiş güvenlik sorunları giderek daha da komplike hale geliyor.” dedi.

Netanyahu görüşmede Ortadoğu’da Rus ve İsrail askeri birliklerinin muhtemel karşı karşıya gelme durumlarını ve İsrail pozisyonu ile ilgili yanlış anlamaları önlemek için ziyarette bulunduğunu söyledi.

İran ve Suriye’nin son günlerde Hizbullah gibi radikal grupları modern silahlarla donattığını ve İsrailli vatandaşlara saldırdığını iddia eden Başbakan Netanyahu, “İsrail silahların Hizbullah’ın eline geçmemesi ve Golan tepelerinde ikinci bir cephenin açılmaması için elinden geleni yapıyor.” dedi.

Netanyahu’nun iddialarına karşılık Putin, “Suriye ordusu ve Suriye’yi genel olarak bildiğimize göre ikinci bir cephe açamaz. Onların kendi ülkelerini savunmaya ihtiyaçları var.” cevabını verdi.

Rusya’nın İsrail’e yönelik saldırılardan haberinin olduğunu ve bunu kınadığını ifade eden Putin, “Bunun için basit füze sistemleri kullanılıyor. Sovyetler Birliği’nden bir çok insan İsrail’de yaşıyor. Devletler arası ilişkilerimiz bu açıdan önemli. Rusya’nın bölgedeki adımları her zaman sorumluluk çerçevesinde olmuştur ve olmaya devam edecek.” teminatı verdi.

Başkent Moskova’nın dışında bulunan Novo-Ogaryovo devlet başkanlığı rezidansında gerçekleşen görüşmede Putin, İsrail’le düşmanca ilişkiler olsa da mevcut Suriye yönetiminin İsrail’e yönelik ikinci bir cephe açmasının imkansız olduğunu ifade etti. İsrail’in endişelerini anlayışla karşıladığını kaydeden Putin, ziyaret için de teşekkür etti.

İsrail daha önce de Rusya’nın S-300 füze savunma sistemlerini Suriye’ye vermemesi için Moskova’ya baskı uygulamıştı.