Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde bazı kentle birlikte, eyaletin en büyük kenti Köln’de 13 Eylül’de yapılacak belediye başkanlığı seçimlerine kısa süre kala seçim yarışı hızlandı. Köln’deki seçim yarışı büyük oranda; CDU, Yeşiller, FDP, Korsanlar gibi beş partinin desteğini alan bağımsız aday Henriette Reker ile, SPD’li aday Jochen Ott arasında geçiyor. Yeşiller Partisi Köln teşkilatı, Reker için bir tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.

“Entegrasyonu şefin işi yapmak” konulu etkinlikte konuşan Reker, başta göçmenler olmak üzere Köln’de bir potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini vurgulayarak, kent bürokratı, işin içinden biri olarak neler yapılması gerektiğini iyi bildiğini söyledi. Eşinin de AB ülkeleri dışından Avusturalyalı bir göçmen olduğunu hatırlatan Reker, göçmenlerin resmi dairelerde karşılaştığı engelleri aile tecrübesiyle bildiğini ve çözmeye aday olduğunu kaydetti.

Etkinlik Yeşiller Partisi Köln Uyum Meclisi Üyesi Barbara Brunelli’nin selamlama konuşması ve Türk kabareci Şenay Duzcu’nun kısa şovuyla başladı. Ardından moderatörlüğünü Bahar Aslan’ın yaptığı podyum tartışmasının konukları ise Reker’in yanı sıra, Yeşiller Partisi KRV Eyalet Milletvekili ve Uyum Komisyonu Başkanı Arif Ünal ile Köln Uyum Meclisi Üyesi Ahmet Edis oldu. “Ben Kölnlülere yeni bir siyaset sitili sunuyorum.” diyen başkan adayı Reker, “Şehir yönetiminde olduğum için neyin daha iyi yapılabileceğini iyi biliyorum. Beni destekleyen partilerin farklı beklentileri var, ama profesyonel bir kişinin kenti yönetmesi gerektiğinde hemfikirler.” ifadelerini kullandı.

"GÖÇMENLERİN DERTLERİNİ 20 YILDIR YAŞAYARAK BİLİYORUM"

“Göç ve göçmen konusu kendi evimizde de büyük rol oynuyor.” diyen Reker, “Benim kocam AB dışından, Avusturalyalı bir göçmen. 20 yıldır evliyiz. Ben, yarın Yabancılar Dairesi’ne gidileceğinin ve oturma izni alıp alamayacağının belli olmaması duygusunun nasıl olduğunu biliyorum. 30 yıldır ehliyetin olduğu halde bunun tanınmamasını, Almanya’da yeniden ehliyet almanın gerektiğini kişisel tecrübelerimizle biliyorum.” şeklinde konuştu.

Gelsenkirschen’de, 2006’da hazırladığı uyum konseptinin Almanya çapında övgüler aldığını anlatan Reker, “Konsept özellikler kadınlar, anneler ağırlıklıydı ve çok başarılı oldu, ülke çapında övgüler aldı. Köln’de ise büyük oranda hazır konsepti devraldım. Meclis gündemine aldı ama bir türlü öngörülen uygulamalar yapılmadı.” tespitinde bulundu.

Milletvekili Arif Ünal, seçimler ve Henriette Reker’in adaylığını değerlendirdi. Eyaletin en büyük kenti Köln’de göçmen oranının yüksekliğine dikkat çeken Ünal, “Bayan Reker aile olarak yabancı olmanın ne olduğunu bire bir yaşayan biri. Bağımsız olması da bence bir kazanç. Çünkü hiç bir parti programına mahkum değil. Bir sürü parti ve grup onu destekliyor. Bayan Reker’in seçilmesi Köln için muazzam bir kazanç olacaktır. Köln’ün Bayan Reker’e ihtiyacı var, biz göçmenlerin daha çok. O nedenle çok destekliyoruz.” dedi.