Romanya eski Cumhurbaşkanı Ion İliescu, 2003 yılında Romanya'da Amerika'nın CIA adına bir ofis açması için gerekli belgeyi imzaladığını açıkladı.

Devrim sonrası ve 2000-2004 yılları arasında Romanya cumhurbaşkanlığı görevini yapan Ion İliescu Alman dergisi Spiegel'e verdiği röportajda, CIA hapishanelerinin Romanya'da bulunduğunu açıkladı. Ion İliescu, eski Polonya Devlet Başkanı Alexander Kwasniewski'den sonra CIA hapishanelerini itiraf eden ikinci devlet başkanı oldu.

Eski Cumhurbaşkanı dergiye verdiği röportajında, Amerikalı müttefiklerin 2002 yılı sonu 2003 yılı başlarında bir bina istediklerini ve bu isteği onayladığını belirtti. İliescu, bina detayları ile Dış İstihbarat Servisi (SIE) şefinin ilgilendiğini söyledi. O zamanlar NATO üyeliği sürecinde olan Romanya için bunun Amerika'ya bir jest olduğunu belirten İliescu "Amerika ile müttefikimiz olarak Afganistan'da, Ortadoğu'da beraber savaştık bu yüzden Amerika'ya karşı güvenimiz bulunmakta ve verdiğimiz binadaki aktivitelere devlet olarak karışmadık." dedi. Ayrıca 85 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı "Eğer orada yapılanları bilseydik tavrımız olumlu olmazdı." diye ekledi.

Spiegel'e konuşan dönemin Dış İstihbarat Servisi (SIE) şefi İoan Talpes ise verilen yerin bir transit merkezi olarak kullanılacağını ve Amerikalıların, Romanya'nın buradaki hiçbir şeyi bilmemesini istemesinin tehlikeli sonuçlar doğuracağı uyarısını yaptığını ve durumu İliescu'ya belirttiğini söyledi. Talpes, ancak Roman yetkililerin Bükreş'te bulunan bu CIA merkezinde ne olup bittiğini bilmek istemediklerini iddia etti.

Geçtiğimiz haftalarda bir televizyon programında eski Cumhurbaşkanı Basescu'nun reddettiği Romanya'daki CIA merkezinin 2003 yılında Polonya'da CIA sorgu merkezinin, kapatılması sonrasında açıldığı belirtiliyor.