Romanya medyası, 1 Kasım seçimleri öncesinde İpek Medya’ya el konulmasını, muhaliflerin oyun dışına atılması olarak gördü. Yazılı ve görüntülü medya organlarında, polisin zor kullanması ve direnenlere uyguladığı şiddet, ayrıntılarıyla yer buldu. Baskınlarla ilgili, ‘Erdoğan’ faktörüne vurgu yapıldı.

Dün Türkiye’yi sarsan Bugün TV ve Kanaltür baskını, Romanya medyasında yankı buldu. Gelişmeleri gün boyu internetten okurlarına aktaran medya organları, Türk meslektaşlarına uygulanan insanlık dışı muameleyi öne çıkardı. Gazeteler, yapılan hukuksuzlukların Erdoğan kaynaklı olduğunda dikkat çekti.

Ülkenin 138 yıllık gazetesi Romania Libera, ‘Erdoğan, muhalif medyayı oyun dışına itiyor’ başlıklı haberini ‘Son diktatör Erdoğan’ yazılı pankartın olduğu resimle destekledi. Gabriela Anghel imzalı analizde, son dönemde muhalif gazetecilere yönelik saldırılara atıf yapıldı. Milletvekillerinin dahi polis şiddetine maruz kaldığını kaydeden Anghel, yaklaşan seçimlerin Erdoğan için ‘hiç olmadığı kadar belirsizlik’ içerdiğini yazdı. Analiz haberde, AK Parti’nin halkı istikrarsızlık sopasıyla korkuttuğu tespiti yapıldı.

Önemli fikir gazetelerinden Adevarul, muhalif medyaya yapılan polis baskınının seçim öncesine denk getirildiğini öne çıkardı. Erdoğan’ın Gülen’le irtibatlı firmalara yönelik sistematik baskıları yoğunlaştırdığına vurgu yapılan haberde, Koza İpek grubunun aynı nedenle polis saldırısına maruz kaldığı anlatılıyor. Gülen’e yakın birçok gazetecinin halen tutuklu olduğunu hatırlatan Adevarul gazetesi, AK Partili Aydın Ünal’ın ‘1 Kasım seçimlerinden sonra baskıların genişleyeceği’ uyarısını sayfalarına taşıdı. Diyarbakır’da Erdoğan’a hakaretten yargılanan iki çocuğu da aynı habere dahil eden gazete, ‘Erdoğan Türkiyesi’nin geldiği durum bu’ tespitini yaptı.

Evenimentul Zilei gazetesi ise ‘Erdoğan’dan basına darbe; televizyonlar işgal edildi; gazeteciler canlı yayında kelepçelendi’ başlığıyla okurlarına duyurduğu haberini, video görüntüleriyle destekledi. Polisin kapıları kırarak televizyon binasına girdiğini anlatan haberde, yayın yönetmeni Tarık Toros’un son ana kadar yayını sürdürme kararlılığına değinildi. Evenimentul Zilei, daha otokrat bir sistem kurmak isteyen Erdoğan’ın, bu baskını seçimler öncesine denk getirdiğine dikkat çekti.

Muhalif medyaya yapılan baskını Romen televizyonları da geniş haberlerle izleyicilerine duyurdu. ‘Türkiye’de basın özgürlüğü tehlikede: Erdoğan’a muhalif gazete ve televizyonlara devlet gücüyle el konuldu’ başlığıyla veren devlet televizyonu TVR, baskına direnenlere yönelik polis şiddetini öne çıkardı. Haberde, Bugün TV yayın yönetmeni Tarık Toros’un, "İktidarın hoşnut olmadığı, başta medya bütün muhalif seslerin susturulma hamlesi." açıklamalarına yer verildi.

Haber kanalı Digi 24 ise polisin iki muhalif basın binalarına hiçbir açıklama yapmaksızın zorla girdiğine vurgu yaptığı haberini, tazyikli su ve biber gazı görüntüleriyle destekledi.

Ülkenin en çok izlenen televizyon kanalı Pro TV de gelişmeleri akşam bülteninde izleyicilerine duyurdu. Erdoğan’ın seçimlere 4 gün kala ‘düşman’ medyaya yönelik baskıcı önlemler almaktan çekinmediği vurgulanan haberde, polisin kapıları kırarak binalara girdiği ve direnenlere şiddet uyguladığını gösteren görüntülere yer verildi.