Rus muhalif lider Boris Nemtsov’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine dünyadan sert tepkiler geldi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Barack Obama’nın Nemtsov’un vahşice öldürülmesini kınadığı kaydedildi. Obama, Moskova yönetiminden de hızlı, şeffaf ve tarafsız bir şekilde soruşturmayı yürütmesi çağrısında bulundu. Ailesine ve Rusya halkına başsağlığı dileyen Obama, 2009’da Moskova’da kendisi ile yaptığı görüşmede yolsuzluklarla mücadelede cesur özverisine hayran olduğunu kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Nemtsov’un ailesine başsağlığı diledi ve muhalif lideri “demokrasinin yılmaz savunucusu ve yolsuzluklara karşı sert bir savaşçı” olarak niteledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise Nemtsov’u “Ukrayna ile Rusya arasındaki köprü” olarak tanımladı ve bu köprüyü katillerin yıktığını söyledi. Poroşenko, “Bu kaza değil. Er ya da geç katillerin cezalandırılacağından eminim..” dedi.

Kremlin karşıtı isimlerden Yukos’un eski sahibi Mihail Hodorkovski de Twitter’dan yazdığı mesajında “Nemtsov’un ölümü nedeni ile derin üzüntü içinde olduğunu, kendisini pervasız ve iyi bir adam olarak tanıdığını” belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Nemtsov’un hayatını Rusya’da demokrasinin gelişimine adadığını, yokluğunun Rusya, çevre ülkeler ve ABD’de hissedileceğini vurguladı. Amerikalı senatör John McCain de Nemtsov’u “Rusya’da insan haklarının sesi” olarak tanımladı.

1990’lı yıllarda Boris Yeltsin hükümetinde başbakan yardımcısı olarak görev yapan Nemtsov, Nijni Novgorod valiliğinde ekonomik başarıları ile öne çıkmıştı. 2010’da hükümet karşıtı gösterilerde 15 günlük hapis cezası alan 55 yaşındaki muhalif Nemtsov, evli ve dört çocuk sahibiydi.