Rusya Teknoloji (Rostech) CEO'su Sergey Çemezov, Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport’un 2015’de 13 milyar dolarlık silah ihraç etmeyi planladığı söyledi.

Basına açıklamada bulunan Çemezov, “Rosoboronexport 2014’de dış ülkelere 13 milyar dolarlık silah ihracatı gerçekleştirdi. Biz bu yıl da en az 13 milyar dolarlık silah ihraç etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Ortadoğu’da yaşanan çatışmaların Rusya’nın silah ihracatının artmasına neden olduğunu kaydeden Çemezov, “Rusya’dan alınan silahlar ulusal güvenliği sağlamaya yönelik. Saldırı değil. Silahlar barışı sürdürmek için alınıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımlara rağmen silah ihracatının arttığını kaydeden Çemezov, “Rusya karşıtı yaptırımların uygulandığı, Avrupa ülkeleri ya da ABD’ye yoğun silah satışı yok. Daha çok Ortadoğu, Hindistan, Çin ve Latin Amerika ülkelerinin Rusya’nın silahlarını alıyor.” bilgisini verdi.

Çemezov, Rosoboronexport’un önümüzdeki dönem için sevkiyatı yapılacak portföyünün de 38,5 milyar dolar olduğunu belirtti.

Rusya 2013’de 15,7 milyar dolarlık silah ihracatı ile rekor kırmıştı.