Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom, Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı yapacak Türk Akımı ile ilgili inşaata Ankara’nın onayını almadan başlıyor. Ankara’nın gecikmesinin siyasi nedenlerden kaynaklandığını düşünen Moskova, seçimlerden sonra anlaşmaların imzalanmasını bekliyor.

Kommersant gazetesi, tarihte ilk kez anlaşma imzalanmadan dev boru hattı ile ilgili inşaat çalışmalarına başlanılacağını yazdı. Gazeteye göre siyasi nedenlerle Ankara anlaşmayı imzalamayı erteliyor. 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerden sonra Türkiye ve Rusya arasında anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Türk enerji şirketi BOTAŞ ’ın indirim beklediğine dikkat çeken gazete, Gazprom’un erken inşaat çalışmalarına başlayarak pazarlık gücünü artırdığını savundu.

Gazprom’un acele davranması Ukrayna ile transit anlaşmasının sona ereceği 2019’a kadar inşaatın yetiştirilmesi ve AB’nn İran ve Türkmenistan’dan doğalgaz alımı stratejisini devreye alma ihtimali etkili oldu.

Gazprom Yönetim Kurulu Üyesi Oleg Aksyutin, Türk Akımı ile ilgili inşaat çalışmalarının Haziran ayında başlayacağını, ilk hattın yapımını İtalyan Saipem şirketinin üstleneceği bilgisini paylaştı. Saipem firması iptal edilen Güney Akım doğalgaz boru hattı için hazırlanan boruları döşemeye başlayacak.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller Mayıs ayında Ankara'da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la bir araya gelmiş, Türk Akımı üzerinden sevkiyatını 2016 sonunda başlaması konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

Haziran ayında inşaarına başlanacak Türk Akımı’nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım’ının 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Boru hattının ilk ayağı tamamlandığında Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alımları sonlandıracak.