Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran ile P5+1 (Rusya, ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya) ülkelerinin nükleer program konusunda anlaşmaya varmalarını olumlu bulduklarını açıkladı. Lavrov, Washington’a İran tehdidini gerekçe göstererek temellerini atmaya başladığı füze kalkanından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

İran nükleer programında anlaşma sağlanması durumunda ABD’nin Avrupa füze savunma sistemi ile ilgili çalışmaları durduracağı yönündeki sözünü hatırlatan Lavrov, “ABD Başkanı Barack Obama 2009’da Prag’ta yaptığı konuşmada İran’ın nükleer programında anlaşma sağlanması durumunda projenin iptal edileceğini açıklamıştı. Washington’ın bu yönde adım atmasını bekliyoruz.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı anlaşma sonrası çekilen fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı ve “yüzlerde başardık ifadesi var” yorumunda bulundu.

Rus basınına göre, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

Anlaşma BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) onayından itibaren 90 gün sonra yürürlüğe girecek.

Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İran'a yaptırımlara dayanak oluşturan 7 BMGK kararı iptal edilecek.

Silah ambargosu 5, füze ambargosu 8 yıl daha yürürlükte kalacak.

Uranyum zenginleştirme oranı 15 yıl boyunca yüzde 3.67'yi geçmeyecek.

İran, Fordo nükleer tesisini bir teknolojik merkeze dönüştürecek. Bu tesisteki santrifüjler izotop üretiminde kullanılacak.

P5+1 ülkeleri ve İran yılda en az 2 kere olmak üzere bakanlar düzeyinde toplantılar gerçekleştirip nükleer anlaşmanın gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini değerlendirecek.

İran anlaşma maddelerini ihlal ederse, ihlal tarihinden itibaren 65 gün içinde yaptırımlar geri getirilecek.

İran'a ilişkin yeni BMGK kararı 10 yıl geçerli olacak.