Rusya’nın petrol fiyatlarının yeniden yukarı çekilmesi karşılığında, Suriye lideri Beşşar Esed’e desteğini çekeceği yönünde Suudi Arabistan’la pazarlık yaptığı iddiaları yalanlandı.

New York Times, Suudi Arabistan’ın Suriye lideri Esed’e desteği durdurması için Rusya’ya baskı yaptığı, bunun karşılığında da petrol fiyatlarının yukarı çekilmesi konusunda işbirliği teklifinde bulunduğunu iddia etti.

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, iddiaların doğru olmadığını, gazetenin fabrikasyon bir haberi olduğunu söyledi.

Interfax’a konuşan kaynak, “Bu tür iddialar ciddiyetten uzak. Saygıdeğer uzmanlar bile bu tür kararların olabileceğini düşünüyor. Petrol fiyatlarının düşmesinde çeşitli faktörler var. Suudi Arabistan’ın bu konuda öncü rol oynadığı iddiaları ise illüzyon.” değerlendirmesinde bulundu.

Petrol piyasalarının çok sofistike olduğunu ifade eden Rus yetkili, “Biz gerçekten bir adam karşılığında Suudi Arabistan’ın petrol varil fiyatlarını 50 -150 dolar arasında değiştirebileceğini mi düşünmeliyiz?” sorusunu yöneltti.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov da iddiaları yalanladı. Suudi Kral’ın cenaze töreninde Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Suudi Petrol Bakanı Ali İbrahim El-Naimi’nin görüştüğünü, ancak Suriye konusunu ele almadıklarını ifade eden Puşkov, “Onlar petrol fiyatları ile ilgili konuları, OPEC ülkeleri ile işbirliğini ele aldı. Görüşmeler yapıcı ve pozitif geçti. Ancak bu görüşmelerde Suriye konusu ele alınmadı.” dedi.

Suudi Arabistan’ın Suriye konusunda yaklaşımının değişmeye başladığını vurgulayan Puşkov, “Suudi Arabistan henüz Beşşar Esed’i desteklemiyor. Suriye muhalefeti ile ilgili düşüncelerinde şüphe var. Suudiler eski Kral’a göre Suriye cephesinde daha az aktif.” değerlendirmesinde bulundu.