Rusya’nın St. Petersburg kentinde faaliyet gösteren Rus Türk Kültür Merkezi, iki ülke arasında kültür köprüleri kurmaya devam ediyor. Bu yıl Rusya’da Edebiyat Yılı ilan edilmesi münasebetiyle, Rus Türk Kültür Merkezi ve St. Petersburg Devlet İnşaat ve Mimarlık Üniversitesi organizasyonluğunda “Türk Günü” düzenlendi. Programda ünlü Rus edebiyatçıların portrelerinden oluşan rölyef sergisi açıldı.

Üniversitenin sergi salonunda düzenlenen programın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı İrina Lugovskaya Rus halkı olarak Türkleri çok sevdiklerini söyledi. Türkiye’nin çok güzel bir kültüre, zengin bir geleneğe ve ilgi çekici insanlara sahip olduğunu belirten Lugovskaya, “Türk öğrencilerin üniversitemizde okumasından oldukça memnunuz. Bu yüzden, bu güzel organizasyonda emeği geçen Rus-Türk Kültür Merkezi’ne teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Türk öğrencilerinden Rabia Akyüz’e ait Rus edebiyatçıların portrelerinden oluşan Rölyef sergisi ziyarete açıldı. Ebru gösterisinin yapıldığı organizasyonda, kaligrafi hocaları, katılımcıların isimlerini kağıtlara özenle işledi.

Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını yanıtlayan üniversitenin Uluslararası Eğitim ve İşbirliği Yönetimi Başkanı İrina İşenko, üniversitede aralarında Türklerin de bulunduğu 50’den fazla ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğü bilgisini verdi.

Bu sayının her yıl daha da arttığını belirten İşenko, “Rus-Türk Kültür merkezi sayesinde burada Türkiye Günü etkinliği düzenleniyor. Öğrencilerimiz bu programda sadece Türklerle tanışmadı, aynı zamanda benzersiz Türk kültürünü de yakından tanıma imkanı buldu. Ben de, şahsen Ebru ve Rölyef sanatını hayatımda ilk kez gördüm. Kısacası, Rus-Türk Kültür Merkezi iki ülke arasında halkları yakınlaştırmak ve Türk kültürünü ülkemizde tanıtmak için çok şey yapıyor.” şeklinde duygularını dile getirdi.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ BİLMEDİĞİMİ FARK ETTİM

Fakülte öğrencilerinden Palina Şilayeva, programın kendini oldukça şaşırttığını söyledi. Daha önce birkaç kez Türkiye’ye gittiği bilgisini veren Şilayeva, “O zaman Türk kültürünü yeterince tanıdığımı sanıyordum. Ancak, Kaligrafi, Ebru ve diğer sanatların var olduğunu hiç bilmiyordum. Burada birçok şeyi yeniden öğrenme şansım oldu. Buradan önce sadece Türk ünlüleri, hamamı, saunası, ve adeta bir sanat eserine dönüşen dondurmasını biliyordum. Benim için beklenmedik bir programdı. Bu program sayesinde Türkiye’nin ne kadar güzel bir ülke olduğunu ve bir kez daha gitmem gerektiğini anladım.” dedi

EBRU VE KALİGRAFİ ÖĞRENMEK İSTİYORUM

Diğer bir öğrenci Ruslan Mayakofya ise, “Daha önce Türk kültürü hakkında fazla bir bilgim yoktu. Kaligrafi ve Ebru sanatını duymuştum ancak birebir görme şansım olmamıştı. Burada gördüm ve oldukça hoşuma gitti. Eğer mümkün olursa kendim bu sanatları yapmayı öğrenmek istiyorum. Türk kültürü oldukça etkileyici.” değerlendirmesinde bulundu.

Program kapsamında ayrıca, Mehndi sanatıyla ziyaretçilerin ellerine Türk motifli kına işlendi. Eline kına işlenen bayanların oldukça heyecanlandıkları gözlerden kaçmadı. Organizasyon, kapanış konuşmasının ardından sona erdi.