Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile zor günler yaşayan Rusya ekonomisinde işten çıkarmalar başlıyor. Uluslar arası derecelendirme kuruluşu Moody’s 2015’de Rusya’nın yüzde 5,5 küçüleceğini, işsizlik rakamlarının da yüzde 7’ye yükseleceğini açıkladı. Moody’s’e göre 2014 sonunda yüzde 5,2 olan işsizlik 2016 sonunda yüzde 8’e kadar yükselecek.

Rusya İletişim ve Haberleşme Bakanlığı tahminlerine göre medya sektöründe istihdamda yüzde 20 civarında küçülme olacak. İzvestia gazetesinin haberine göre, yıl sonuna kadar medya sektöründe 60 bin kişi işsiz kalabilir.

Ekonomik krizin en çok etkilediği sektörün medya olduğunu kaydeden bakanlık yetkilisi, “Burada reklam sektörünün küçülmesi sektörü vurdu. Basında kullanılan teknik cihazlar, baskı ve diğer donanımlar rublenin devalüasyonu nedeni ile aşırı pahalandı. Medya sektörüne devletin desteğinin de zayıflaması işten çıkarmaları beraberinde getirecek…” öngörüsünde bulundu.

Rusya İletişim ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Aleksey Volin daha önce yaptığı açıklamada sektöre destek için reklamların liberalleşmesine gidileceğini, yasaklanan alkol ve sigara reklamlarına izin verilebileceğini ifade etmişti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets’in danışmanı Aleksey Levçenko, Izvestia’ya yaptığı değerlendirmede işten çıkarmaların başladığını, Rusya’nın en büyük haber ajansı TASS’ın Şubat ayında yüzde 25 civarında personel kısıtlamasına gideceğini belirtti.

Diğer devlet medya kurumları Russia Today ve Rossiya Segodnya’nın da giderlerini yüzde 50 azaltacak şekilde planlama yapacağı belirtildi.