Avukat Turgay Balaban’ın Sanatçı Sam'ın twiter hesabından kurban kesen Müslümanları IŞİD teröristlerine benzettiği ifadeleri üzerine yaptığı suç duyurusu sonuçlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Basri Zamanis, gerçek ismi Emine Leman Şenkan’ın 'Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor.' twitini ifade özgürlüğü olarak kabul etti. Savcı, bu nedenle Sam hakkında, kavuşturmaya yer olmadığına, şüpheli hakkında dava açılacak bir durumun gerekmediğine karar verdi. Sam'a, attığı twiet nedeniyle başta kızı olmak üzere çok sayıda kişi tepki göstermesi üzerine twit’i hesabından kaldırmıştı. Avukat Balaban ise kararı İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etti.

Leman Sam, geçtiğimiz Kurban Bayramı’da, twiter hesabından, “Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor." diye paylaşımda bulundu. Avukat Balaban, sanatçı Sam hakkında, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçunu işlediği gerekçesiyle Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Sam hakkında yapılan şikayet 4 ay sonra sonuçlandı. Şikayeti inceleyen Savcı Hasan Basri Zamanis, Sam’ın 'Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor.' paylaşımını ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi. Savcı, Sam hakkında kovuşturmaya yer olmadığına, dava açılacak bir durumun gerekmediğine karar verdi. Şüphelinin beyanında dini inançlara saygılı olduğunu, hayvanlarla alakalı hassasiyetinin olduğunu, atılı suç işlemediğini söylediğini belirten savcı kararında, “Yargıtay içtihatları ve İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre, şüphelinin fiilinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu, yazılan mesaj nedeniyle kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlike bulunmaması nedeniyle suçun unsurlarının olmadığı anlaşılmakla, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına.” ifadesini kullandı.

Avukat Balaban, savcının kararını İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etti. Avukat Balaban itirazında kimsenin kurban kesenle insan kesen terör örgütü IŞİD’i aynı kefeye koyamayacağını, bu durumun halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama kapsamına girdiğini, bunu yapan kişinin kanunlara göre 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerektiğini vurguladı. Bu twitle kurban kesen yüz binlerce Müslümanın töhmet altında bırakıldığını, kafa kesen bir terör örgütü üyeleriyle denk tutulduğunu anlatan Balaban, “Masum hayvanlar denilerek İslam dinindeki kurban ibadeti sorgulanmış sa da, ‘IŞİD ile aynı duyguda olmak’ kelimesi kullanılmak suretiyle de bu inanç ritüeli aşağılanmış ve böylece aşağılama hakaret kastı ortaya çıkmıştır.” dedi.

Suça konu sözlerin ‘tahrik’, ‘soyut saygısızlık’ ve ‘bir inancın reddinin ötesinde’ bir inanç kesimine düşmanca söylemler niteliğinde olduğunun açık olduğunu kaydeden Balaban, “Şüpheli hakkında dava açılması gerekirken eksik bir inceleme ile takipsizlik kararı verilmesi hukuka aykırı olup, söz konusu takipsizlik kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekir.” dedi.