Rusya ve Çin'in başını çektiği Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ), üye ülke sayısını artırmak için çalışmalarına devam ediyor. Temmuz 2015'de Rusya'ya bağlı Başkırdistan'ın başkenti Ufa'da Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye ülke Devlet Başkanları Zirvesi düzenlenecek. Zirvenin ana gündem maddelerinin birisini örgüte yeni üyelerin katılması konusu teşkil edecek.
Tacik basınının kaynağını ŞİÖ'nün Rusya temsilciliğine dayandırdığı haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Diplomasi Akademisi'nde yaptığı açıklamasında, Ufa'da yapılacak zirvede üye üyelerin örgüte katılması konusunun görüşüleceğini belirtti.
"Biz Ufa zirvesine hazırlanıyoruz. Zirvede ŞİÖ örgütü kapsamında ülkeler arasındaki işbirliğin daha da derinleştirilmesi, projelerin detaylandırılması konuları görüşülecek. Örgütün genişleme planları masaya yatırılacak. Ufa zirvesinde örgütün genişleme sürecini başlatmak için siyasi kararın alınacağını düşünüyorum. ŞİÖ ülkeleri arasında böyle bir anlayış mevcut" dedi. Lavrov, örgüte üye olacak ülkeler için gerekli kriterlerin 2014 senesinde Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılan zirve toplantısında onaylandığını ifade etti. Rus Bakan, İran, Pakistan ve Hindistan'ın üye olmak için başvuruda bulunduğunu ve bu ülkelerin üyelik başvurularını değerlendireceklerini belirtti.
Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan'ın üyesi olduğu ŞİÖ örgütüne, Moğolistan, İran, Hindistan, Pakistan gözlemci ülkeler, Belarus, Sri Lanka, Türkiye ise diyalog ortağı ülkelerdir.