Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halit Hoca, IŞİD’le mücadelede Suriye hükümetinin de dahil olduğu ortak bir cephe oluşturulması ile ilgili Rusya’nın önerisini kabul etmeye hazır olmadıklarını açıkladı.

Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşme öncesi Interfax’ın sorularını yanıtlayan Hoca, “Biz rejimin zulmü ile IŞİD ya da El-Kaide’nin zulümlerini ayırmıyoruz. Terörle mücadelede terörün kaynağı ile işbirliği nasıl yapılabilir? Suriye askeri istihbaratı diğer terör gruplarını kendi varlığının devamı için kullanıyor…” dedi.

Suriye’de terörle mücadelenin zorunlu olduğunu hatırlatan Hoca, “Biz terörü yenmek istiyorsak, bunun nedenlerini de yenmeliyiz. Özellikle de rejimi..” ifadelerini kullandı.

GEÇİŞ HÜKÜMETİNDE ESED OLMAMALI

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in koltuğunu bırakmadan Suriye krizine çözüm bulunmasının zorluğuna dikkat çeken muhalif lider, “Müzakerelere başladığımızda muhalefet ve hükümet Esed’in geleceğini tartışıyor. Eğer biz geçiş hükümetinde anlaşırsak, burada Esed’in olmaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Esed’in problemlerin kaynağı olduğunu savunan Hoca, “Esed barışçıl protesto eylemleri yapan eylemcilere ateş açmış ve silah kullanmıştır. Orduyu Suriye halkına karşı kullanmıştır. Bu problemi ortaya çıkaran tek kişi. Bir çözüm bulmak istiyorsak, öncelikle buna çözüm bulmalıyız.” çağrısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise yaptığı açıklamada Lavrov ve Hoca görüşmesinin bugün yapılacağını, terörle mücadelede yapıcı güçlerin koordinasyonu, Suriye krizinin çözümü ve Ortadoğu’da yaşanan sorunların ele alınacağını belirtti.