Vezir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayırbucak Türkmen bölgesinde son 2 aydır yaşanan saldırıların 4 yılın en yoğunu olduğunu belirtti.
Sıcak çatışmalarda rejimin bazı noktaları ele geçirdiğini aktaran Vezir, "Güneydeki Gimam köyü ile çevresindeki Derhanne ve Zuveyk köyleri ile batıdaki Avanlı köyü çevresinde 2 nokta rejimin eline geçti. Rejimin bu saldırılarının hedefi, stratejik öneme sahip Burj El Kasab tepesini ele geçirmek. Ayrıca kuzeydeki Kızıldağ tepesini 15 günde 2 kez aldı ancak Türkmen birlikler burayı geri almayı başardı" diye konuştu.

- "Rejim karadan önemli zayiat verdi" 

Çatışmalarda Türkmenlerin çok sayıda şehit ve yaralılarının olduğunu anlatan Vezir, rejimin de karadan yapılan bu operasyonlarda çok önemli zayiatlar verdiğini kaydetti. 

Esed'in bu nedenle strateji değiştirdiğini savunan Vezir, şöyle devam etti:

"Rejim şu an Rusların da desteğiyle, bölgemizi denizden, karadan, havadan yapılan saldırılarla yoğun şekilde vuruyor. Bu yeni bir kara harekatına hazırlık olabilir. Esed, Türkmendağı'na hakim olan Kızıldağ, Burj El Kasab ile Cebel Ekrad bölgesini ele geçirmek istiyor. Bu nedenle stratejik noktalara yoğun saldırı düzenliyor. Cebel Ekrad ile Türkmendağı birbirini gören iki yüksek mevki. Bu nedenle rejim Cebel Ekrad'da da ilerlemeye çalışıyor. Orada da bazı köyleri ele geçirdi. Her iki dağdan birinin düşmesi demek, diğerinin de düşeceği anlamına gelir. Muhalifler, bölgelerini korumak için direnmeye devam ediyor."

- "Göç sürüyor" 

Saldırılar nedeniyle ülkedeki iç göçün devam ettiğini ifade eden Vezir, insanların Türkiye sınırı yakınlarına veya ülkedeki güvenli bölgelere kaçmaya çalıştığını vurguladı. 

Suriye tarafında kamp kurma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Vezir, AFAD tarafından Türkiye tarafında sıfır noktasına da bir çadır kent kurulduğunu, bunun çalışmalarının kısa sürede biteceğini öğrendiklerini kaydetti.

Türkiye'de Türkmenler için oluşan duyarlılıktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Vezir, "İnsani yardımlar noktasında tüm ihtiyaçlarımız karşılanmaya devam ediyor. Allah, Türkiye'den ve Türk halkından razı olsun" dedi.

Türkmendağı'ndaki 30 Eylül'den bu yana Rusya'nın desteğiyle Esed rejiminin saldırıları nedeniyle 25 köyden 22'si boşaldı. Buralardakiler diğer 3 köy ile AFAD ve Türk Kızılayı'nın Yamadi köyü ve çevresine gönderdiği yaklaşık 2 bin çadıra yerleşti.

Yayladağı sınırı yakınındaki bölgede ise son 2 ayda gelenlerle 15 bine yakın kişi bulunuyor. Aralarında Türkmenlerin de olduğu 750'ye civarında kişi de Türkiye'ye geldi.