Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 15. istişare toplantısına Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı selamlayarak başladığı açılış konuşmasında, Fransa'nın bölge konusundaki tutumunun olumlu olduğunu ifade etti. Yemen halkı için Riyad'da bir merkez kurulacağını belirten Suud Kralı, "Bütün imkanlarla Yemen'i desteklemek için çabalarımız devam edecek." dedi.

Yemen'e müdahale kararının, istikrarın bozulmasını engellemek amacıyla yapıldığını söyleyen Suud Kralı, "Kararlılık Fırtınası operasyonları hedeflerine ulaştı." dedi.

Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi gerektiğini belirten Kral Selman şunları söyledi: "Arap barış girişimini uygulamak için vakit geldi. Bölgeyi istikrara kavuşturmak için çalışacağız. Büyük ülkeleri nükleer silahların yayılmasını önlemek için katı kurallar koymaya çağırıyoruz. Suriye'nin geleceğinde, Esed rejiminin herhangi bir rolünün olmadığını vurguluyoruz. Filistin davası, ana ve merkezi mesele olmaya devam edecektir."

HOLLANDE: KÖRFEZ ÜLKELERİ İÇİN GÜVENİLİR VE GÜÇLÜ BİR MÜTTEFİK OLMAK İSTİYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise KİK liderleri önünde yaptığı konuşmasında, "Körfezin karşılaştığı tehditler, Fransa'nın da karşılaştığı tehditlerdir. Körfez ülkeleri için güvenilir ve güçlü bir müttefik olmak istiyoruz." dedi.

"Savunma işbirliği düzeyini yükseltmek için anlaştık" diyen Fransa Cumhurbaşkanı, bölgenin El-Kaide ve IŞİD tarafından gelen zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Hollande, Fransa'nın ılımlı Suriye muhalefetine yardıma çalıştığını ve Libya'da siyasi bir çözüm istediklerini belirtti.

Yemen konusunda ise Hollande, "Yemen'de istikrarın korunması için Fransa'ya güvenebilirsiniz. Yemen konusunda, Güvenlik Konseyi'nin kararını gecikmeden hemen uygulamak gerekiyor. Riyad'da Yemen diyalog konferansı için çağrıda bulunan Suudi Arabistan'ı takdir ediyorum." ifadelerini kullandı.

İran'ın nükleer programına da değinen Fransa Cumhurbaşkanı, Tahran'ın nükleer silah elde etmemek için taahhütte bulunması ve silah ambargosunun kalması gerektiğini söyledi.

KİK liderlerinin 15. İstişare toplantısının ardından Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el Atiyye ile KİK Genel Sekreteri Abdüllatif az-Zayani bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin zirve hakkında sorularını yanıtladı.