Times gazetesi, Türkiye’nin Suriye’de IŞİD ve Esad güçlerine karşı bölgede savaşan Şam Cephesi’ni silahlandırmaya başladığını yazdı.

İngiltere’de yayınlanan Times gazetesi, Türkiye’nin Suriye’de terör örgütü IŞİD ve Esad güçlerine karşı çatışan Şam Cephesi’ni silahlandırmaya başladığını, Şam Cephesi komutanlarının da silah sevkiyatını doğruladığını aktardı. Gazete, Türkiye ve ABD arasında ‘güvenli bölge’ye ilişkin yapılan temasların ardından Şam Cephesi’nin silah yardımı aldığını bildirdi.. Haberde ayrıca, geçtiğimiz Cumartesi günü, Şam Cephesi tarafından bir ‘fetva’ verilerek, ABD ve Türkiye’yle yapılan işbirliğinin meşru olarak da nitelendirildiği belirtildi.

Gazete, "Fetva'da IŞİD'in Müslümanlara zulmettiği ve İslam'ın adını lekelediği vurguları yapılıyordu. Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelesine de destek veriliyordu." ifadelerine yer verdi.

"SİLAH DESTEĞİ AKLA YATKIN"

Haberde gazeteye konuşan Brookings Enstitüsü Doha Merkezi analisti Charles Lister’ın Şam Cephesi’ne yapılan silah yardımını ‘akla yatkın’ bulduğu yorumu, “Cephe'yi oluşturan tüm gruplar Türkiye'ye yakın ve potansiyel olarak ABD'nin 'ılımlı' tanımına uyabilecek nitelikte.” sözleriyle aktardı.

Öte yandan, Şam Cephesi komutanlarının ABD ve Türkiye’nin hava desteğiyle Suriye'e daha etkin bir rol üstelendiğini düşündüğü vurgulandı.

Haberde ayrıca, Şam Cephesi içerisinde bulunan Nureddin Zengi Tugayları ve Hareketi Azm gibi grupların da CIA tarafından desteklenerek silahlandırıldığı belirtildi.