Beyaz Saray, Başkan Trump'ın Ortadoğu'yu yangın yerine çevirecek Kudüs kararını bugün kameralar önünde duyuracağını açıkladı. ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan tarihteki ilk ülke olacak. Filistin temsilcisi Hasan, söz konusu adımın barış sürecine verilecek bir ölüm öpücüğü olacağını belirterek "Trump Ortadoğu'da Müslüman ve Hristiyanlara karşı savaş açtı" dedi.

ABD liderinin hamlesine karşı tüm dünya ayakta... İngiltere, Türkiye, Avrupa Birliği, Fransa, İsveç, Suudi Arabistan, Fas, Irak, Suriye, Tunus, Katar gibi ülkeler açık bir şekilde ABD'nin karşısında pozisyon aldı.

Kudüs'ü işgal altında tutan İsrail'de ise bayram var. Ülkenin ünlü gazetesi Haaretz'de farklı bir analiz dikkat çekiyor, yazının başlığı "Başkan Trump, bize Kudüs konusunda herhangi bir iyilik yapma." 

Dünyanın soluğunu tutup beklediği günde, neredeyse her an bir son dakika gelişmesi yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, seçim vaatleri arasında yer alan kutsal kent Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması adımını bugün atıyor. Beyaz Saray, ABD liderinin kameralar önüne çıkarak bugün korkulan açıklamayı yapacağını duyurdu. Trump'ın vereceği karar, daha açıklanmadan dünyanın en büyük haber organlarında manşetten veriliyor. Al Jazeera, CNN, BBC, The Guardian gibi yayın kuruluşları özel haber ve dosyalarla gelişmeleri aktarırken, BBC 'Trump, 'Kudüs İsrail'in başkentidir' diyecek' manşetini attı. 12.40 : Rusya da suskunluğunu bozdu. Bölgede durumun daha da kötüye gidebileceği uyarısını yapan Kremlin, endişe duyduğunu açıkladı. PAPA KARŞI ÇIKTI 12.30 : Papa Francis, Kudüs’te mevcut duruma saygı duyulması çağrısında bulundu. 12.25 : İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, televizyonların canlı yayınladığı konuşmasında 159 ülkeyle diplomatik ilişkileri bulunduğunu söyledi. Netanyahu'nun verdiği bilgiye göre, İsrail'in 77 büyükelçiliği ve 103 konsolosluğu var. İsrail Başbakanı, konuşmasında Trump'ın kararına hiç değinmedi. SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILAN HARİTA 12.20 : 'Kudüs İsrail'in başkentidir' etiketi, halihazırda Twitter'da trend topic. En çarpıcı Twitter mesajlarından biri, sanat tarihçisi Samar Zidaat tarafından paylaşıldı: "İsrail, Filistin'in İsrail ordusu tarafından işgaliyle kurulan bir aparthayd (ırkçılık) devleti. Siyonizm, Filistin'in yerel halkının etnik temizliğini meşru gören ırkçı ve sömürgeci bir ideoloji."