Almanya'nın Köln şehrinde yarın yapılacak belediye başkanlığı seçiminin favorisi bağımsız aday Henriette Reker bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırgan, kadın adayı göçmen dostu olduğu için bıçakladığını söyledi.

Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU), Yeşiller, Hür Demokrat Parti, Korsanlar tarafından desteklenen Henriette Reker, 20 santimetre uzunluğundaki bir bıçakla boynundan ağır şekilde yaralansa da hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Saldırı, başkan adayı Reker seçim çalışmaları yaparken düzenlendi. Eşi de göçmen olan ve göçmen dostu olmasıyla tanınan Reker’e saldıran Frank S., “Ben bunu Reker’in mülteci politikaları nedeniyle yaptım” dediği bildirildi.

AB dışından göçmenlere de yerel seçim hakkı, çift dilli anaokulu sayısının artırılması gibi Türkler için de önemli hakları savunan, çocukluğundan itibaren sık sık Türkiye'ye giden ve Türkçe ve Türk yemeklerini çok seven Reker birçok SPD üyesi Türk tarafından da destekleniyor.

Köln polisinin verdiği bilgilere göre; 44 yaşında olan saldırgan, seçim standındaki Reker ile birlikte 5 kişiyi yaraladı. Nefes borusundan yaralanan Reker’in hayati tehlikesi bulunmuyor.

Bu arada Köln Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan resmi açıklamada, seçimlerin yarın planlandığı şekilde yapılacağı duyuruldu. Seçimler daha önce de bağımsız aday Henriette Reker'in adının pusulaya küçük puntolarla yazılması sebebiyle 5 hafta ertelenmişti.

KÖLN ŞOKE OLDU

Kölnlüleri şok eden saldırı hakkında politikacılar da üzüntülerini açıkladı. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Maliye Bakanı Norbert Walter-Boryans “Ben şaşkına döndüm. Demek, demokrasi içinde barışçıl bir yarışın şuurunda olmayan insanlar var. Henriette Reker ve tüm yaralananlara geçmiş olsun diliyorum.” dedi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) da bıçaklı saldıryı “anlaşılmaz ve iğrenç bir eylem” olarak nitelendirdi. Başbakan Angela Merkel’in de, CDU Genel Başkan Yardımcısı ve KRV Başkanı Armin Laschet’ten, Reker’in sağlığı hakkında bilgi aldığı öğrenildi. KRV Başbakanı Hannelore Kraft (SPD) da saldırının kendisini şok ettiğini söyledi. Kraft, “Bu saldırı hepimize yapılmıştır.” dedi.