Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Kültür ve Turizm Bakanlığı heyeti mevcut turizm ilişkilerini değerlendirmek ve mali krize karşı önlemler almak için Rus turizm temsilcileri ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerden sonra alınan tedbirlerle ilgili basına bilgi verildi.

Türkiye heyeti Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı yolcu uçaklarına 6000 dolarlık yakıt desteği konusunda bilgi verdi. Rus turizmciler bu yardımı olumlu karşıladı, ancak turizm sektörü için yeterli olmayacağını ve turist sayısının düşüşünü önleyemeyeceğini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Genel Müdürü İrfan Önal, Türkiye’ye gidecek her yolcu uçağına ek yakıt desteği verileceğini, rakamın 6 bin doları bulacağını belirtti. Böylece uçuş iptallerinin önüne geçilmesi ve tur acentelerinin yüklerinin hafifletilmesi planlanıyor.

Yakıt desteğini yeterli bulmayan Rus gazeteci, "4.4 milyon değil de en azından 4 milyon Rus turist misafir etmek istiyorsanız, otel fiyatlarında çok büyük indirimler yapmanız gerekiyor. Böyle bir çalışmanız var mı?” sorusunu yöneltti.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güner, tüm tur operatörlerin kendi çalıştıkları otellerle mutlaka indirim konusunda görüşmeler yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini ifade etti. Türkiye'deki maliyetlerin de artışı söz konusu olduğunu belirten Güner, "Tur operatörlerinden geçen yıldan parasını tahsil edememiş otelcilerimiz mevcut. Ticaret karşılıklı. Otelciler turizm adına yapılması gerekenleri yapacaklar. Ancak bu ödeme ve finansman konusunda tur operatörlerinin de bizi mağdur etmemesini beklemekteyiz." diye konuştu.

TÜRKİYE’YE 2014’DE 4,5 MİLYON RUS TURİST GELDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Önal, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Rusya'da tatil denince akla gelen ilk ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, "Yılda 4.5 milyonu aşkın Rus turist Türkiye'de tatilini geçiriyor. Rusya'nın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle bizim de yaptığımız bir takım çalışmalar var. Rusya'nın görüşlerini dinledik ve kamu olarak bizde çalışmalarımızı anlattık. Bugün burada Rusya Turizm Federal Ajansı ile görüşme yapmak üzere geldik ve Türkiye'ye yönelik çalışma yapan Rus tur operatörleriyle karşılıklı görüş alış verişinde bulunduk." dedi.

Rus misafirlerin geçen yıllar gibi artarak Türkiye'ye gelmelerini temenni ettiklerini kaydeden Önal, “Toplantımıza sayın Başbakanımızın açıklaması çok olumlu bir katkı sağladı. Görüşmelerimizden ve temaslarımızdan memnunuz. Turizmde dünyanın en büyük altı ülkesinden bir tanesiyiz. Geçen yıl yüzde 5,5 artış sağladık. Turizm gelirlerimizde yüzde 6 üzerinde artış oldu. Rusya Federasyonu ile olan ilişkimiz çok özel statüde. Hem turizm sektörü hem bakanlık olarak. Tatil denince akla Türkiye geliyor. Ülkemize çok alışıklar ve ülkemizi çok seviyorlar. Rusya'nın şu anki durumundan dolayı turizm hareketlerinin olumsuz etkilenmemesi için de çok reel örnekler almış durumdayız. Azalmaması, kendini koruması ve artışın sağlaması için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

RUSLARIN TÜRKİYE’DE TATİL TALEPLERİ SÜRÜYOR

Rusların moralsiz olmasına rağmen turizm noktasında Türkiye'de tatil yapma istekleri halen devam ettiğini ifade eden Önal, "Türkiye'nin Rusya'daki turizm gücü çok farklı bir konumda. Rusya'dan Türkiye'ye misafir akımının da olumlu bir şekilde seyredeceğini düşünüyorum. Sezonun şu anda başındayız. Tatil paketleri oluşturulmak üzere. Önümüzde ki iki ay boyunca Rusya'dan Türkiye'ye gelecek uçaklara 6 bin dolara kadar yakıt desteği, bu oluşturulacak paketlere yani Rus misafirlerin ekonomisine olumlu katkıları olacağını düşünüyoruz. Çok net ve kısa vadede sonucunu görebileceğimiz paket açıklaması oldu." dedi.

KAR YAĞARKEN ŞEMSİYEMİZİ PAYLAŞALIM

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da, çok eski bir turizmci olduğunu ve bir çok kriz yaşadığını ifade ederek, "Ekonomik, savaş ve anarşi krizleri yaşadık. Moskova'da dışarıda oldukça hızlı kar yağıyor, hava da çok soğuk. Ama güneş muhakkak doğacak. Mühim olan kar yağarken bizim şemsiyelerimizi paylaşabilmemiz. Çok büyük bir karlılık görerek değil ama dostluğumuzu kullanarak bu krizi de atlatırız, ben bundan eminim. Buraya gelip bu bilgileri verdiğiniz için teşekkür ederiz. Bu pakette sadece 6 bin dolar yoktur, biz onu inceleyeceğiz. Türkiye'ye dönünce, Sayın Başkana'da söylüyorum, gidince kar hafiflemiş olabilir. Biz bakanlığımızla çok yakın çalışıyoruz ve sorunları çok iyi paylaşıyoruz. Rusya'daki kardeşlerimizden hiç bir zaman vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Biz elimizden geleni yapacağız, onlar da biraz kanaatkar olacak." ifadelerini kullandı.