Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkileri Komisyonu Başkan Yardımcısı Vladimir Cabbarov, Ankara’nın Moskova ile ilişkilerinin bozulmasından yana olmadığını belirtti. Rus uçaklarının Türk hava sahasının kaza ile ihlal ettiğini iddia eden Rus senatör, IŞİD’in petrol kaçakçılığı yaptığını, Ankara’nın bu konuda da gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi.

Rus radyosuna konuşan Rus senatör, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türk hava sahasını ihlal eden hangi ülkenin uçağı olursa vuracakları hususundaki açıklamasını değerlendirdi.

Rus senatör, “Bu tabii ki NATO abi ortaklarının ya ricası ya da baskısıyla yapılan duygusal bir açıklama. Bu konuda 2 ihlal oldu: Jetlerimiz olumsuz hava koşullarında yönlerini kaybederek bir kaç saniyelik Türkiye hava sahasında bulundu. Uçakları vurmak... Orada İngiliz, Fransa, Avustralya, ABD uçakları da var. Onlar ABD uçağını mı düşürecek? Bence Türkiye bu kadar sert önlem alamaz..” dedi.

Türk-Rus ilişkilerinin geliştiğine işaret eden Cabbarov, “Rusya ve Türkiye’yi bir çok konuda bağlayan hususlar var. Özellikle Türk Akımı projesi. Dolayısıyla Ankara kuzey komşusuyla ilişkilerini bozmak istemez.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın hava operasyonlarının IŞİD’in kaçak petrol ticaretini de vurduğunu kaydeden Cabbarov, “Bölge ülkelerinin sınırlarını iyi koruması gerekiyor. Örneğin Türkiye, Rus uçaklarından kendi hava sahasını titiz bir şekilde koruyacağını açıklıyor. Türkiye’nin IŞİD tankerlerinin olası sınır geçişlerini de dikkatli takip etmesini istiyoruz…” eleştirisi getirdi.