Belarus’un başkenti Minsk’te Ukrayna krizini çözmek için dün bir araya gelen “Normandiya Dörtlüsü” ülke liderleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’nin zorlu müzakereleri sürüyor. Sabah 12 saatlik mesainin ardından kısa bir ara verilen zirve yeniden kaldığı yerden devam ediyor.

Temas Grubu olarak adlandırılan Rusya, Ukrayna, AGİT ile ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Lugansk’ın temsilcilerinin hazırladığı taslak metin zirvede ele alınıyor. AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini de liderler zirvesine katıldı.

ATEŞKES 15 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK

Liderlerin ateşkes, ağır silahların çekilmesi ve güvenli bölge oluşumu ile ilgili bir dizi başlığı ele aldığı taslak metin oluştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Minsk'te yapılan zirvede 15 Şubat'tan geçerli olmak üzere Doğu Ukrayna'da ateşkes sağlanması konusunda anlaşıldığını söyledi.

AYRILIKÇILAR ORTAK METNİ İMZALAMAYI REDDETTİ

Tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk lideri Aleksandr Zaharçenko ve Lugansk lideri İgor Plotnitskiy, liderlerin üzerinde anlaştığı metni imzalamayı reddetti. Temas Grubu toplantılarına katılan Donetsk Temsilcisi Denis Puşilin, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Debaltsevo’da devam eden sıcak çatışmalarla ilgili Poroşenko’ya yanlış bilgiler aktarıldığını, her şeyin giderek zorlaştığını yazdı.