Afrika Birliği Zirvesine katılmak üzere Güney Afrika'ya giden Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Johannesburg yönetiminden tutuklanması talebinde bulundu.

UCM tarafından Darfur'da savaş suçu işlemekle itham edilen Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, tüm uyarılara rağmen Afrika Birliği Zirvesine katılmak için bugün Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'a ulaştı. Hakkında daha önce iki tutuklama kararı olan Beşir'e, bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan'da 300 bin kişinin ölümüne ve yaklaşık 3 milyon kişinin evlerini terk etmesine sebep olduğu iddiasıyla UCM tarafından tutuklama kararı verilmişti. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararları uygulayacağına dair önceden imza atan Güney Afrika devletinin bu talebe karşı tutumu merak ediliyor.

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesinden ABD, Fransa ve İngiltere tutuklanma kararını desteklerken, Sudan'la güçlü ekonomik bağları olan Çin ve Rusya buna karşı çıkıyor. Arap Birliği ile Afrika Arap Birliği ise bu davanın Sudan'da daha derin bir krize neden olacağını açıklamışlardı.