Yemen İletişim Bakanı ve Yüksek Yardım Konseyi Başkanı Nadya Saggaf, un ve tıbbi yardım malzemesi taşıyan 7 geminin Yemen limanlarına ulaştığını açıkladı. Saggaf, gemilerden üçünün Hudeyde, birinin Aden, ikisinin Mukalla ve son geminin de Mokha limanına yanaştığını belirtti.

Saggaf yaptığı açıklamada, petrol ürünleri taşıyan 18 tırın el-Vedi'ah sınır kapısından girdiğini, BM, Kızılhaç ve uluslararası yardım örgütü çalışanlarını taşıyan uçağın Sana Havalananı'na indiğini söyledi. Saggaf, yaralıların da Cibuti'den Yemenia Havayolları'na ait bir uçakla Umman'ın Selale kentine götürüleceğini ifade etti.

Ayrıca Uluslararası Göç Örgütü aracılığıyla hava operasyonları başladıktan sonra Ürdün'de kalan yaklaşık 150 Yemenlinin ise ateşkes başladıktan sonra ülkelerine götürüldüğü bildirildi. Yardım Konsey Başkanı Saggaf, 18 Mayıs'a kadar acil vakalara öncelik verilecek şekilde Umman ve Kahire'ye uçuşların devam edeceğini aktardı.

Saggaf, son olarak Kahire'de mahsur kalan Yemenlilerin ülkelerine dönmeleri için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDAKİ GERGİNLİK ARTIYOR

Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tuğgeneral Ahmet Asiri, El-Cezire’ye yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin ateşkesin bütün şartlarını yerine getirdiğini; ancak Husilerin tutumunun böyle devam etmesine daha fazla sabredemeyeceklerinin altını çizdi.

Ülkede son 24 saatte Husiler tarafından yapılan ihlallere dikkat çeken Tuğgeneral Asiri, ateşkesin sona ermesi durumunda bütün mesuliyetin Husilere ait olduğunu vurguladı.

Asiri ayrıca, İran gemisinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ve operasyonlardan sonra Yemen karasularında söz sahibi olan koalisyon güçlerinin şartlarına uyması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Sözcü, İran’dan, geminin incelenmesine müsaade etmesini veya yardımları uluslararası kuruluşlara teslim etmesini istedi.

Öte yandan, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham dün yaptığı yazılı açıklamada, Yemen üzerinde söz sahibi olan koalisyon güçlerinin İran'ın bu ülkeye gönderdiği insani yardım gemilerini denetlenmesine izin vermeyeceğini bildirmişti. İran resmi haber ajansı IRNA, 'İran Şahid' adlı gemiye Bab-ül Mendeb Boğazı'nda görev yapan 34. filonun eşlik edeceğini duyurmuştu. İran Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri ise İran’ın Yemen’e gönderdiği yardım gemilerinin, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından engellenmesi durumunda, bölgede kontrolü zor bir yangın çıkabileceği uyarısı yapmıştı.

Koalisyon güçleri de İran gemisinin, herşeye rağmen Yemen karasularına girmesi durumunda oluşabilecek problemlerin mesuliyetini taşıyacağını belirtmişti. Yemen Dışişleri Bakanı Yasin Riyad'da İran ile olana diplomatik ilişkileri kesmeyi düşündüklerini açıkladı.