Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bugün "Yemen'in kurtuluşu ve Devletin inşası için" konulu konferans sabah saatlerinde başladı.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin çağrısı üzerine düzenlenen konferans, Yemen milli marşı ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından ise Fatiha Suresi'nin okunması ile devam etti.

Konferansa, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, yardımcısı Halit Bahhah, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdüllatif el-Zeyani, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed Bin Hilli, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen özel temsilcisi İsmail Vild el-Şeyh Ahmed katıldı. Konferansta ayrıca, Yemen'in değişik bölgelerinden farklı siyasi görüş ve kabilelerden 250'ye yakın vatandaşın yanı sıra geçiş sürecini destekleyen ülkelerin büyükelçileri ve çok sayıda basın mensubu hazır bulundu.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi konferansta yaptığı konuşmada Yemen'i kurtarma konferansının istinasız bütün Yemenliler için olduğunu, Yemen halkının savaşın ve zalim militanların kuşatma yükünü taşıdıklarını söyledi.

Hadi konuşmasında, "Yakında karanlık güçlere karşı kazanacağız. Kahraman Yemen halkı önünde eğiliyoruz. Biz şimdi militanların ihlalleri nedeniyle Yemen halkının göç etmesinden ızdırap çekiyoruz. Ancak Yemen halkına kurtuluşun yakın olacağı sözünü veriyoruz." dedi.

KİK Genel Sekreteri Abdüllatif el-Zeyani konferansta, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "kararlılık fırtınası"nın darbecilerin ve onları destekleyenlerin emellerine cevap verdiğini, konferansın Yemen'e istikrar ve meşruiyetin dönmesini hedeflediğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri adına ise BM Yemen özel temsilcisi İsmail Vild el-Şeyh Ahmed de bir konuşma yaptı. Özel temsilci, Yemen'de hala devam etmekte olan beş günlük ateşkesin beş gün daha uzatılmasını talep etti. Özel temsilci ayrıca, çok yakında Yemenli bütün tarafların katılacağı bir konferansın düzenlenmesine çalışacağını belirtti.

Riyad'da düzenlenen ve üç gün devam edecek olan konferansa, eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarlarından ve Husilerden herhangi bir katılım olmadı.