Alman Spiegel dergisi, Rusya ve Yunanistan’ın Türk Akım’ı doğalgaz anlaşması ile ilgili önemli ilerleme sağladığını, gelecek hafta Salı günü anlaşmanın imzalanabileceğini belirtti. İddiaya göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 8-9 Nisan tarihlerinde Moskova’ya yaptığı ziyarette, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le anlaşma sağladı.

Rusya’nın Yunanistan’da inşa edilecek boru hattı ile ilgili 3-5 milyar Euro ön ödeme yapacak. Yunanistan da böylece borç batağından kurtulmak için önemli bir avantaj elde etmiş olacak.

Rus basıında yer alan haberlere göre Rusya, Türk Akım’ının Yunanistan’da inşa edilecek kısmı için bu ülkeye 5 milyar Euro kredi verecek. Bunun önemli bir kısmını da proje başlamadan transfer edecek. Çipras’ın Moskova temaslarında anlaşmanın detaylı bir şekilde ele alındığı kaydedildi. Yunanistan kaynaklarından yapılan açıklamaya göre Rusya’dan gelecek 5 milyar Euro borç batağında olan ülke ekonomisi için “çıkış” olacak.

Putin, Çipras’la görüşmesinde Türk Akımı’nı ele almış, Yunanistan’daki enerji projelerine kaynak sağlayabileceklerini ifade etmişti. Putin, bu ülkeye doğrudan kredi verilmesinin gündemlerinde olmadığını belirtmişti. Çipras da yaptığı açıklamada kendileri açısından “Türk Akımı” isminin kulaklarına hoş gelmediği eleştirisinde bulunmuştu.

Putin’in 1 Aralık 2014’de yaptığı Ankara ziyaretinde Güney Akım’ı iptal ettiklerini ve Türk Akımı olarak ifade edilen yeni bir hatla Avrupa ülkelerine ulaşmak istediklerini açıklamıştı. Projeye göre Karadeniz’in altından geçecek doğalgaz boru hattı Trakya’dan Türkiye toprakları üzerinde ilerleyecek ve Yunanistan sınırında kurulacak doğalgaz dağıtım merkezine ulaşacak.

Rusya, Ukrayna ile 2019 sona erecek transfer anlaşmasının ardından Türk Akımı’nı devreye almayı planlıyor. Türk Akımı’nın yıllık kapasitesi 63 milyar metreküp olacak ve yaklaşık 20 milyar dolara inşa edilecek. Türkiye 2016 sonunda hattın tamamlanacak ilk ayağından doğalgaz alımı yapabilecek.