Yunanistan'da Ortodoks Hıristiyanlar Hz. İsa’nın yeniden dirilişini simgeleyen Paskalya Yortusu'nu kutluyor. Paskalya kutlamaları kapsamında, kilise, belediye ve sivil toplum kuruluşları muhtaç ve evsizler için zengin sofralar hazırladı.

Ortodoksların en önemli bayramlarından biri sayılan Paskalya Yortusu öncesi hayvansal gıdalardan uzak kalan Hıristiyanlar, oruçlarını bugün sonlandırdı.

Dün akşam saatlerinde Kudüs’ten özel uçakla getirilen kutsal ateş, ülke genelindeki kiliselerde düzenlenen ayinlerde inananların mumlarını tutuşturmak için kullanıldı. Ortodokslar, birbirlerinin Paskalya Yortusu'nu 'Hristos Anesti' (İsa Mesih dirildi) diyerek kutladı.

Başkent Atina'da onbinlerce vatandaş, aile ve yakınlarıyla birlikte olabilmek için köylerine, doğdukları memleketlere ve tatil beldelerine akın etti. Şehir merkezi maddi durumu elverişli olmayan vatandaşlara, turist ve göçmenlere kaldı.

Geleneksel müzik ve oyunların eşlik ettiği Paskalya sofraları, oğlak ve kuzu çevirmeler, kokoreç, Paskalya çöreği ve kırmızı yumurtalarla donatıldı.

Yunanistan Kilisesi, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları, kimsesiz ve muhtaç insanların bayram gününün coşkusunu yaşayabilmeleri için özel etkinlikler düzenledi. Hazırlanan kokereç ve çevirmelerle şenlenen sofralarda fakir ve muhtaçlar yemek yedi. Çeşitli hediyeler de takdim edildi.

Bu bağlamda başkent Atina'da Savunma Bakanı Panayotis Kammenos'un da katıldığı Paskalya sofrasına binlerce kimsesiz ve muhtaç eşlik etti. Askerler tarafından pişirilen 100 civarındaki çevirme ve onlarca kokereç hazırlanan özel alandaki sofralarda servis edildi.

Paskalya Yortusu mesajında Başbakan Aleksis Çipras, kutlanan Paskalya'nın halkın daha iyi yarınlar için umudunun diriliş günü olduğunu kaydetti. İlk adımların atıldığını belirten Çipras, zorlukların aşılacağını vurguladı. Diğer siyasi parti liderleri de halkın Paskalya Yortusu'nu kutladı.