Ukrayna’da tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandr Zaharçenko, iki haftadır çatışmaların sürdüğü Debaltsevo’nun tamamı ile kendi kontrollerine geçtiğini, Ukrayna ordusunda kayıpların 3000 ila 3500 civarında olduğunu iddia etti.

Debaltsevo’nun Ukrayna askerinden tamamı ile temizlendiğini kaydeden Zaharçenko, “Maalesef Ukraynalı yetkililer silahlarını teslim etme uyarımızı dikkate almadı. Kuşatma altında kalan Ukrayna ordusunda kayıp 3000-3500 civarında.” dedi.

Ukrayna askerlerinden ölenlerin cenazelerini teslim etmeye hazır olduklarını belirten Zaharçenko, “Kiev ölülerini alabilir. Biz Ukrayna ordusunun anne ve babalarını askerlerini alıp gitmeleri için davet ediyoruz.” çağrısında bulundu.

Donetsk Minsk sözcüsü Denis Puşilin de Debaltsevo’da 3 bin askerin ölümünden Kiev yönetiminin sorumlu olduğunu ifade etti. Kiev’in farklı bir yol izlemesi durumunda ölümlerin gerçekleşmeyeceğini savunan Puşilin, “Biz binlerce Ukrayna askerinin hayatının kurtulması için çözümler önerdik. Ancak, Kiev bunları reddetti ve her şeyin kontrolleri altında olduğunu söylediler. Bölgedeki Ukrayna askerlerinin yaşamları ile ilgilenmediler.” eleştirisi getirdi.

Donetsk askeri temsilcisi Eduar Basurin de son 24 saat içinde 40 Ukrayna askerinin öldüğünü, 50 kadar askerin de yaralandığını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise iddiaları yalanladı. Debaltsevo’dan 2475 Ukrayna askerini çektiklerini belirten Poroşenko, “Toplam 2475 asker bölgeden çıktı. Yaklaşık 200 kadar ağır askeri araç bölgeden ayrıldı. Çıkış sırasında 6 kadar Ukrayna askerinin ölmüş olabileceği düşünülüyor. 100 kadar asker de yaralı.” değerlendirmesinde bulundu.

Donbas operasyon sözcüsü Anatoli Stelmah da yaptığı açıklamada Ukrayna ordusunun yüzde 90’ının Debaltsevo’dan çıkışının tamamlandığını belirtti. Rutin olarak geri çekilmenin bölgede herhangi bir kuşatma olmadığının kanıtı olduğunu kaydeden Stelmah, “Operasyon tamamlanmak üzere. Biz tüm detayları paylaşamıyoruz. Ordunun çekilmesi için özel güvenli bir koridor oluşturuldu.” dedi.

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa’nın katılımı ile Minsk’te 12 Şubat’ta sağlanan anlaşma çerçevesinde sınır hattından ağır silahlar çekilmeye başladı. Ay sonuna kadar çekilmenin tamamlanması, sonraki 5 günde de esirlerin serbest bırakılması gerekiyor. Donbas’ın statüsünün belirleneceği anayasal değişiklik ve seçimlerin ardından Rusya sınırında kontrol Kiev yönetimine devredilecek.