Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, 25 Eylül-01 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiye Haftası nedeniyle İtfaiye ekiplerinin görevi ve vatandaşların alması gereken tedbirler konusunda Edirne halkını bilgilendirdi. Saraçlar Caddesi’nde bilgilendirici broşür dağıtan ekipler, kış aylarının yaklaştığını hatırlatarak, baca temizliği konusunda da uyarılarda bulundu.
İtfaiye Haftası’nda halkı bilgilendirme çalışmalarına devam edeceklerini aktaran Edirne Belediyesi İtfaiye Amiri Erdoğan Göbel, tanıtım çalışmalarına okullarda da devam edeceklerini söyledi.
Alınacak olan küçük tedbirle birçok ev kazasının ve yangının önlenebileceğini belirten Göbel, “Mutfaklarda yangın güvenliği için ocaktaki tavaları kontrolsüz bırakmayın. Ocağı kullandığınız zaman mutfaktan çıkmayın, çıkmak zorundaysanız da lütfen ocağı kapatınız. Evinizin her katına duman alarmı takın ve pilleri düzenli olarak test edin. Mutfağınızda gaz alarm dedektörü kullanın ve susmalı düğmeli bir duman alarmı alın” ifadelerine yer verdi. Edirne halkına dağıtılan broşürlerde ise yaşanması muhtemel kazaların önlenmesi için alınması gereken tedbirlere yer verdi.
Elektrikli ev aletlerini kullanırken dikkat
Elektrikli ev aletlerinin kullanımı sırasında da birçok kurala uyulması gerektiğine dikkat çeken Göbel, “Elektrik kablolarını ve elektrikli aletleri sudan uzak tutun. Ekmek kızartıcısının temiz ve tül, perde, havlu gibi her türlü malzemeden uzak olmasına özen gösterin. Aynı prizden birden çok çıkış almayın. Sigortalara tel sarmayın. Elektrikli aletleri fişten çıkartmayı ihmal etmeyin” şeklinde konuştu.
Soba ve bacaların bakımını yapın
Kış aylarının yaklaştığına dikkat çeken Göbel, vatandaşların bacalarını yılda bir defa yetkili servislere temizletmelerini istedi. Kömürlü ve merkezi sistem doğalgaz bacalarının özellikle bu aylarda temizletilmesi gerektiğini ifade eden Göbel, özellikle merkezi sistem doğalgaz bacalarına örümceklerin ve arılar yuva yapabileceğine, kontrol edilmezse tehlike yaratabileceğine dikkat çekti.
Yangın sırasında panik yapmayın
Yangın sırasında ise panik yapılmaması gerektiğini ifade eden Edirne Belediyesi İtfaiye Amiri Erdoğan Göbel, 110 İtfaiye Hattı’ndan vakit kaybetmeden yetkililerin bilgilendirilmesini, yangın yerinin adresini ve vatandaşın iletişim numarasının doğru olarak vermesi gerektiğini belirterek, “Kendinizi riske atmadan yangını söndürmeye çalışın, yangını çevrenizdekilere duyurmaya çalışın, yangın sahasına girmeyin” dedi.