Trakya Üniversitesi’nin (TÜ) Karaağaç Yerleşkesi’nde kurulan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi yapılan törenle açıldı.
Açılışı yapılan ‘Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nde Lozan Antlaşması’na dayalı belgeler, pek çok kitap ve o döneme ait objeler yer alıyor. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi içinde bulunan tarihi bina müze olarak restorasyonu yapılarak, müzeye çevrildi. İlhan Koman Müzesi’nin yanında üniversite yönetimi tarafından hazırlanan ’Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nin açılışı dün gerçekleştirildi. Edirne Vali Vekili Mustafa Ergün, Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, TÜ Rektörü Yener Yörük, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe ve çok sayıda davetlinin katıldı. Ayrıca müzeye eşya ve doküman bağışlayan Trakya ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri kurucularının torunları Hasan Dilan ve Kasım Yolageldili de hazır bulundu.
Müzenin açılışında konuşma yapan Edirne Vali Vekili Mustafa Ergün, müzenin, Lozan Antlaşması’na dayalı belgeler, pek çok kitap ve döneme ait objelerin içerdiğini söyledi. Vali Vekili Ergün, “Lozan Anlaşması ile verilen bu bölgede yıllar önce Lozan Anıtı’nın açılışını yapmıştık. Açılışını yaptığımız bu güzel müzede, Lozan Anlaşması’na dayalı belgeler, pek çok kitap, döneme ait objeler sergilenecektir. Kentlerin kimliği ve geçmişi konumunda olan müzeler, gelecek nesillere bırakacağımız en değerli birikimlerimizdir. Bu anlamlı müzenin zenginleştirilmesi, daha da burada sergilenecek eserlerin arttırılması için katkı yapılacağından eminim” dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise, Edirne’nin tarihi ile ve 92 yıl başkentlik yapmış olmasını belirterek, daha sonra da hiçbir zaman azalmayan tarihi ve kültürel değeriyle sadece ülkemizin değil, balkanların Doğu Avrupa’nın ve dünyanın en önemli kentlerinden biridir. Belki bu bilinç bu gibi çalışmalarla daha da üst noktalara gelecek. Daha yapılacak çok iş var ve bu müzemiz bunlardan sadece bir tanesidir. Kurtuluş Savaşı döneminde Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kuranlar, sürgüne gönderiliyor. İçeride Midilli’den yazdıkları mektuplar var. Ailelerine yazdıkları mektuplar ve duygular var. Ama topluma gönderdikleri mesajlar ve düşünceleri hep aynı. İşte bu müzede o düşünceleri de yaşatmak amacıyla bu çalışma ortaya çıktı” diye konuştu.
TÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Tarihçi Yard. Doç. Dr. Veysi Akın, Anadolu’da da örnekleri görülen milli mücadele müzelerinin Edirne’de de olması gerektiğini için böyle bir çalışmada yer aldıklarını söyledi. Edirne’nin milli mücadeledeki rolüne değinen Akın, “Mili mücadele döneminde Trakya’da yaşananlar önemlidir. Bizler bunların unutulmasını istemiyoruz. Mili mücadele kahramanlarının torunları ile irtibata geçtik. Bunlardan bazıları Prof. Dr. Hasan Berke Dilan, Kasım Yolageldili, Cem Altınay gibi. Yine çeşitli kaynaklarla topladığımız belge ve bilgilerle böyle bir eser ortaya çıktı” dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılırken, davetliler tarafından müze gezildi.