Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti koalisyon hükümeti eyaletteki anaokullarının üçte ikisini işleten kilise ve sosyal dernek birlikteliklerini maddi zorluklardan kurtarmak için harekete geçti. Hükümet özel anaokullarının maddi durumlarının yetersizliği sebebiyle yeni yardım paketini devreye sokacak. Özel anaokullarının yıllık planlamalarında fiyat artışlarının hesabın üzerinde olması dolayısıyla zor günler geçirdikleri ve bunun maliyetininde sonunda çocukların eğitimine çıktığı ifade edildi.

KRV Meclisi Yeşiller Partisi Gurup Başkanı Mehrdad Mostofizadeh içinde bulunulan durumu, "Erken eğitim alanındaki bu kadar gayrete rağmen masrafların çabuk artması sebebiyle sistem parasızlığa mahkum oluyor." sözleri ile açıkladı. 2008 yılında çıkan Bibiz Yasası ile her çocuğa anaokulunda bir yer garantilenmişti. Masrafların artması üzerine devlette anaokullarına çocuk başına standart yüzde 1,5 oranında her yıl bir artış hesaplayarak yardım yapıyordu. Geçen sene başta personel maaşları olmak üzere tüm giderlerde beklenmeyen artışlar yüzünden bu kurumlar ekonomik olarak zora düştüler.

Açığı kapatmak için birçok anaokulu ailelerden alınan aylık ücretlere zam yapma ihtiyacı duydu. Koalisyon hükümetinin bu yardımı yapabilmek için çeşitli destek modelleri üzerinde çalıştığı belirtildi. Uygulanan haftalık bakım saatine göre ücret ödenmesi ve devletinde buna göre yardım yapması modelinin çok verimli olmadığı da bildirildi.