Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistoirus, Türkiye’den Almanya’ya evlilik yoluyla gelecek olanlardan istenen Almanca dil testini ayrımcı ve anlamsız olarak nitelendirdi. Pistoirus, yasanın bir an önce kaldırılmasını istedi.

Hükümet çevresinden alınan bilgiye göre yasanın 2015 yılında kaldırılabileceği ifade ediliyor. 2007 yılından beri yürürlükte olan ve eşini Türkiye’den getirmek isteyenlerden istenen Almanca dil testi zorunluluğuna tepkiler gelmeye devam ediyor.

Türk vatandaşlarından istenen Almanca dil testini 'ayrımcı ve anlamsız' olarak tanımlayan Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius (SPD), yasanın bir an önce kaldırılmasını istedi. Eyaletlerin büyük çoğunluğunun Almanca dil testi zorunluluğunun kaldırılmasından yana olduğunu ifade eden Sosyal Demokrat siyasetçi Pistorius, "Anlamsız ve ayrımcılık içeren Almanca testi tümüyle iptal edilmeli." ifadelerini kullandı.

Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine konuşan Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Pistorius, 2007 yılında yürürlüğe giren yasanın sadece belli başlı ülkelerden aile birleşimi yoluyla geleceklerden talep edildiğini ve bunun ayrımcılık içerdiğini kaydetti. Almanca öğrenmenin uyumun en önemli şartlarından olduğu konusunda kimsenin şüphe etmemesi gerektiğini söyleyen SPD’li Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı, Almanca bilgisinin ülkeye gelmeden ön şart olarak istenemeyeceğini ifade etti. Bakan, "Fakat kimse bunu önceden ispat etmek zorunda değil." dedi.

2015 YILINDA YASA KALKABİLİR

Türk vatandaşlarına uygulanana aile birleşiminde Almanca dil testi zorunluğunun 2015 yılında kalkabileceği bilgisini veren hükümet çevresinden bir yetkili ise yasanın bir an önce kalkması için siyasete baskının şart olduğunu kaydetti. Avrupa Adalet Divanı’nın daha önce verdiği "Türk vatandaşlarının şartları zorlaştırılamaz ve Almanca dil testi şartı hukuka aykırı" kararının Alman iç mahkemeler tarafından onaylanmasının federal hükümet üstünde baskıyı artıracağını belirten yetkili, "Türk eşler mahkemeye gitsin." dedi.

Geçtiğimiz Ocak ayının sonunda da Berlin-Brandenburg Eyalet İdare Yüksek Mahkemesi bir Türk vatandaşının açtığı davada "Türk vatandaşlarından Almanca dil testi istenemez" kararı vermişti. Eyalet Mahkemesi’nin verdiği karara Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın itiraz ederek davayı Leipzig Federal İdare Mahkemesi’ne taşıması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın bir aylık itiraz süresi bulunuyor. Türklere uygulanan dil testi zorunluluğunun siyasi olduğunu söyleyen avukat Ünal Zeran ise daha önce yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarına "mahkemeye başvurun" çağrısında bulunarak Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz’un da bir an önce yasanın kaldırılması için inisiyatif alması gerektiğini ifade etmişti.