Adana Özel Burç Üçgül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Özel Seyhan Diyaliz Merkezi’ni ziyaret ederek, hastalar ve tedavi yöntemleri hakkında uygulamalı olarak bilgi aldı.

Burç Üçgül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, uygulamalı derslere büyük önem veriyor. Derslerde verilen eğitimlerin yanı sıra öğrencilerinin hastane ortamını, hastalıkları ve tedavi yöntemlerini görerek ve yaşayarak öğrenmesini hedefleyen Üçgül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu nedenle hastane ve sağlık kuruluşlarına yönelik ziyaretlerini sürdürüyor.

Öğrenciler Seyhan Diyaliz Merkezi’ni ziyaret ederek, diyaliz hastalarının nasıl tedavi edildiklerini uygulamalı olarak öğrendi. Böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören hastalar hakkında uzman hekim ve diğer sağlık çalışanlarından bilgi alan Burçlu öğrenciler, ayrıca hastalığın tedavisinde kullanılan makine ve cihazları da yakından tanıma şansı buldu.

Hastane yetkilileri diyaliz hastalığının yanı sıra Hemodiyaliz, Periton Diyalizi ve Böbrek Nakli konusunda da hemşire adaylarına bilgi verirken, “Günümüzde diyalize giren hastalar, yüksek teknolojiye sahip diyaliz makineleriyle tedavi görüyor. Ancak her şeye rağmen bu cihazlar insanın kendi böbreği gibi olamaz. Ülkemizde her geçen gün artan diyaliz hastalarının sayısını en aza indirmek için organ bağışı gönüllüsü olalım.” çağrısında bulundu.

HEMŞİRE ADAYLARINDAN ORGAN NAKLİ ÇAĞRISI

Ziyaret sonrasında böbreksiz yaşamanın ya da böbrek yetmezliği hastalığının ne kadar zor bir durum olduğunu öğrendiklerini belirten Burçlu öğrenciler, yapılan ziyaretin kendileri için çok faydalı olduğunu söyledi. Bundan böyle organ nakli konusunda yakın çevrelerini uyaracaklarını ve bu konu da birer gönüllü olarak çalışacaklarını belirten Burçlu öğrenciler, “Bir organ, bir insanın hayatını tamamen değiştirebilir. Örneğin sağlıklı bir insan, dokularının uyuşması ve doktorların da uygun görmesi durumunda böbreğinin bir tanesini bağışlayabilir. Eğer organ nakli başarılı bir şekilde gerçekleşir ve bağışlanan organ o kişinin vücuduna uyum sağlarsa, diyaliz makinelerine veda edebilir ve eski sağlığına kavuşabilir. Toplum olarak bunu başarabilmemiz için organ naklinin çok iyi bir şekilde tüm vatandaşlara anlatılması gerekiyor.” diye konuştu.

Burç Üçgül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Gürhan, yapılan ziyaret hakkında bilgi vererek, öğrencilerine kapılarını açan Özel Seyhan Diyaliz Merkezi yetkililerine teşekkür etti. Öğrencilerinin yerinde görerek ve yaşayarak öğrenmesine büyük önem verdiklerini belirten Gürhan, “Yapılan ziyarette öğrencilerimiz hem hastanede yatan hastaları hem de hastaların nasıl tedavi edildiğini yerinde görmüş oldular. Ayrıca hastane yetkililerinin vermiş olduğu bilgililerin öğrencilerimizin zihninde, kitaplarda yazan bilgilerin daha kalıcı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle yapılan ziyaretin öğrencilerimiz için faydalı olduğuna inanıyorum.” dedi.