İletişim Psikolojisi Uzmanı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) iş adamları ve üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek sosyal iletişim üzerine konferans verdi.

İletişim Psikolojisi Uzmanı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, İstanbul Kültür Üniversitesi, ETSO ve KOBİ Geliştirme ve Rekabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KOBİMER) ortaklaşa düzenlediği program kapsamında, 'İşte ve Ailede Şevkle Kazanmak, Özgürce Yaşamak' konulu konferansa katıldı. İşadamlarına yönelik konferansa AÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Cüceloğlu iletişim odaklı bir yaşamın önemli olduğunu söyledi. Toplumsal ve bireysel ön yargılardan uzak kurulacak iletişimin sağlıklı toplumların oluşmasında önemli yer tutacağını ifade etti. 'İnsani ilişkilerde körlük' yaşandığını ve bunun da günlük yaşama olumsuz yansıdığına işaret eden Prof. Dr. Cüceloğlu, "İnsani ilişkilerde farkına varmak çok önemli. Maalesef insani ilişkilerde körlük yaşıyoruz. Gazetelerin 3. sayfalarında okuduğumuz cinayet, kavga haberlerinin çoğu, 'yüz küfründen' kaynaklanıyor. Kaliteli, güzel, mutlu bir yaşam için karşılıksız ve samimi iletişime odaklanmalıyız." dedi.

'ÇOCUKLA GÖZ TEMASI ÇOK ÖNEMLİ'

Çocuk- ebeveyn ilişkisinde de iletişimin önemli yer tuttuğuna işaret eden İletişim Psikolojisi Uzmanı, "İletişimde samimiyet, sabır göz teması çok önemli. Çocukla konuşurken onnu hizasına kadar eğilmeli. Büyük insan- küçük insan ilişkisinden insani ilişkiye geçilmeli. İlişkilerimizde öğrenilmiş cehalet var. Yani gördüğümüz, yaşadığımız iletişim biçim ve modelini çocuğumuza uyguluyoruz." diye konuştu.

'AİLE ŞİRKETLERİNDEN ÖNCE AİLELER DAĞILIYOR'

Türkiye'deki aile şirketlerinin yüzde 98'inin üçüncü nesil tarafından çökertildiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Cüceloğlu, "Üçüncü neslin şirketleri çökertmesi milli felaket. Aslında önce aileler çöküyor. Ardından aile şirketleri çöküyor. Güçlü olması gereken aile şirketleri aile bireyleri arasındaki iletişimsizlik nedeniyle yok oluyor." tespitini aktardı.