Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen “İnsan ve Mekân” konulu uluslararası kongre başladı.
Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Uluslararası Öğrenci Kongresinin (MUISCARC) dördüncüsü Marmara Eğitim Köyündeki İstanbul Marma Otel’de başladı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da kongrenin yönetim ve destek komitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinden oluşuyor. 2013’ten beri düzenlenen üç kongre, dünyanın farklı yerlerindeki birçok öğrencinin ilgisini çekerek, şimdiye dek yaklaşık 30 ülkeden 120 kişiyi ağırladı. Kongrede ayrıca 12 farklı ülkeden 52 öğrenci, kendi mekânsal deneyimlerinden yola çıkarak, Kadıköy Yeldeğirmeni’nde "kayıp mekânlar" konulu bir çalışma yapacak. Kongrenin son gününde ise İstanbul’un geleneksel kentsel doku örneklerini barındıran Kuzguncuk ve Çengelköy Boğaz Köyleri gezilecek.
Kongrenin ana konuşmacısı olan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Semra Aydınlı, “Yurtdışından gelen ve Maltepe Üniversitesi öğrencilerinin ortaklaşa sunum yapacakları bir sempozyum gerçekleşiyor. Bu toplantının ana teması insan ve mekân konusu. İnsan ve mekân arasındaki ilişkiyi küresel dinamikler boyutunda ele aldığımız zaman çok farklı açılardan anlamlandığını görüyoruz. Bense bütüncül bir bakış açısıyla bu küresel dinamiklerin nasıl deneyimlendiğini, nasıl deneyimlenerek bilgi elde edebileceğimizi ve kenti okuyabileceğimize dair bir sunum yapacağım” dedi. İnsanın çevresiyle kurduğu ilişkinin karşılıklı ve çok boyutlu bir ilişki olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydınlı, “Bu çok boyutluluğun içinde sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, psikolojik, tarihi, coğrafi, felsefi bütün boyutlar birbiriyle iç içe geçmiş şekilde yer alır. İnsanın çevresiyle kurduğu bu ilişkide tüm bu boyutları bir arada algılaması ancak çeşitli paradokslarla açıklanabilir. Bu paradoksların algılanmasında mekânsal deneyim vurgusu üzerinde duracağım” diye konuştu.
Kongrede konuşan Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Jülide Alp, “Aslında bu bir öğrenci kongresi. Hem yurtdışından öğrencilerimiz var hem de burada görevli öğrencilerimiz var. Bugün kongrede yurtdışından gelen öğrencilerimiz sunumlarını yapıyor. İnsan ve Mekân üzerine belirlenen başlıkta 18 katılımcı sunumlarını bizimle paylaşacaklar” açıklamalarında bulundu.
Kongre Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Ezgi Beste Esmeray ise “Okulumuzun 2013’ten beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği MUİSK kongresindeyiz. Bu süreçte çeşitli ülkelerden gelen öğrencilerle güzel bir etkinlik yapıyoruz. Mimarlık Fakültesi olarak Workshoplarımızın da dâhil olduğu bir etkinlik. Şuan Bosna Hersek, Arnavutluk, Kıbrıs, Lübnan, Yunanistan gibi çeşitli ülkelerden katılımcılarımız var. Yüksek lisans öğrencileriyle birlikte keyifli bir Workshop ortamı oluşacak ayrıca kongreler ve sempozyumlar da gerçekleşecek.