Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) İslam din derslerinde yaşanan öğretmen sorunu büyüyor. KRV Eğitim Bakanlığı ise sorunu bir an evvel giderebilmek için okullarda çalışan öğretmenlerin bu derslere girebilmeleri için hızlandırılmış sertifika programlarını devreye sokmuş durumda. Ne var ki, çok sayıda öğretmen olmasına rağmen bu programlara gösterilen ilgi düşük seviyede. Sebebi ise okullarda konu hakkında yeterli bilgi olmamasından dolayı yaşanan tereddüt. Eyaletteki bir valilik yetkilisinin aktardığına göre ders henüz yeni sayıldığı için müdürler prosedürü tam olarak bilmiyor.

Eyalette halihazırda 50’si ilkokullarda olmak üzere 92 okulda İslam dersleri veriliyor. Toplam Müslüman öğrenci sayısı 340 bin olan eyalette şu anda 6 bin 500 öğrenci derslere katılıyor. Derslere giren öğretmen sayısının 64 olduğu öğrenilirken, danışma kurulunun icazet verdiği öğretmen sayısının 170.

Ders verme yetkisi olan öğretmenlerin valilik sayfasından iş ilanlarını takip yoluyla veya ihtiyacı olan okullarla bizzat irtibata geçerek başvuruda bulunması bekleniyor. Eyalet yönetimi de valilikler üzerinden okul, öğretmen ve ailelere bilgilendirme programlarını duyuracak.

Sertifika programlarına katılan öğretmenler ise İslam Din Dersi vermek için ilk adımı atmış oluyor. Münster ve Arnsberg valiliklerinin ortaklaşa düzenlediği program da okullarda çalışan 22 öğretmeni sertifika sahibi yaptı. Öğretmenler bu sertifika kursundan sonra danışma kurulundan dersin muhtevası konusunda da yeterlilik belgesi (icazet) aldıktan sonra derslere girebilecek. Acil ihtiyaçtan dolayı programa ilk defa ana dil dersi öğretmenlerine de katılma imkanı verilmiş.

KRV Eğitim Bakanlığına dini ve siyasi eğitim konularında danışmanlık yapan Duisburg-Essen Üniversitesi öğretim görevlisi Ahmet Ünalan, eyaletteki İslam din derslerinin hayata geçirilmesinin insanlar ve inançlar arasında eşitlik anlayışının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Ünalan, “Bakanlık olarak bu dersi aşırılığa karşı önleyici bir tedbir olarak görmesek de toplumdaki algı tam da bu noktada.” diyerek bu dersten beklentilerin yüksekliğine dikkat çekti.

İslam Din Dersi konusunda oluşturulan danışma kurulunun başkanı Mehmet Soyhun ise bu derse olan ilginin büyüklüğüne dikkat çekti. Soyhun, “Öğretmen açığından dolayı aileleri ümitlendirme konusunda çekiniyoruz.” diyerek ilgiye cevap verilemeyecek noktalara gelindiğini ima etti.