Felsefe ve Sosyoloji dersinden dönem ödevi olarak hazırlanan ankette, Kahramanmaraşlıların Suriyelilere bakış açısı ve Suriyelilerin de şehre bakışını araştırdı. 

Kahramanmaraş'ta yaşayan Suriyelilere dikkat çekerek, sosyal ve kültürel hayata etkilerini araştırmak amacıyla Fatih Anadolu Lisesi Öğrencileri tarafından bir anket düzenlendi. Felsefe ve Sosyoloji Öğretmeni Süreyya Edikli tarafından dönem ödevi olarak verilen anketi, Oğuzhan Erkal, Mehmet Ali Ceyhan, Bilal Sarıkız, Erkan Andız, İsmail Gürler, Mustafa Dokumuş, Mustafa Kaman ve Ertuğrul Şaşmaz isimli öğrenciler gerçekleştirdi. 

Kahramanmaraş'ta Suriyeli göçmenlerin çalıştığı iş yerleri ve sıklıkla bulundukları alanlarda gerçekleştirilen ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Kahramanmaraşlı vatandaşlarla yapılan söyleşiler sonucunda Suriyelilere karşı bir tepkinin olduğu ifade edilirken, bu tepkinin başlıca nedenlerinin ise işsizlik ve kira sorununun ortaya çıkmasından kaynaklandığı vurgulandı. 

Suriyeli vatandaşlar ise ankete olumlu düşünceleriyle katıldı. Kahramanmaraş'tan hem sosyal hem de kültürel anlamda memnun olduklarını kaydeden Suriyeli vatandaşlar, özellikle kolay iş bulabildiklerini aktararak memnuniyetlerini dile getirdi. Ayrıca ankette her Suriyeliye sorulan; “Türkiye savaş halinde olsaydı, insanlarını Suriye kabul eder miydi?” sorusuna ise Suriyeli vatandaşların cevabının ilginç olduğu kaydedildi. 

Anketi organize eden grup adına okul temsilcisi Oğuzhan Erkal, bu soruya ”˜Suriye Türk vatandaşlarını kabul etmezdi' cevabıyla karşılaştıklarını söyledi. Erkal, ödev ile ilgili şunları söyledi: “Ben, Fatih Anadolu Lisesi Okul Meclis Başkanı Oğuzhan Erkal, Sosyal etkinliklerimizle elimizden geldiğince Kahramanmaraş halkına ve öğrenci kesimine çeşitli çalışmalarımızı tanıtmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz haftalar okulda Öğretmenimiz, Süreyya Edikli'nin Sosyoloji dersinden performans ödevi aldık. Konumuz da Kahramanmaraş'taki Suriyeliler ve sosyal hayata etkileri idi. Öğretmenimiz bu konuyu araştırmamızı istedi. Biz de bu konu da bir dizi araştırmalar yaptık.” 

“KAHRAMANMARAŞLILAR SURİYELİLERİ İSTEMİYOR” 

Sekiz öğrencinin iki haftada ulaştığı bilgilerden derlediği notları aktaran Öğrenci Temsilcisi Oğuzhan Erkal, Kahramanmaraşlı vatandaşların ekonomik konulardan dolayı Suriyeli vatandaşları istemediklerini kaydetti. Suriyelilerle birlikte şehirde işsizliğin arttığını iddia eden vatandaşların çoğunlukta olduğunu anlatan Erkal, özellikle kira fiyatlarının artmasında baş rolün Suriyelilere biçildiğini söyledi. Erkal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 “Esnaflarımızla görüştük. İş gücünün ucuzlamasından şikayetçiler yani bizim işçilerimize iş verilmesini istiyorlar. Fakat Suriyeli göçmenler bizim işçilerimizin çalıştığı fiyatın yarısına çalıştığı için onlara veriliyor bütün işler ve Kahramanmaraş halkının bir kısmı da bu yüzden işsiz olarak ortada kalıyor. Ayrıca kiraların da aynı şekilde çok yükseldiğini söylüyor esnafımız. Yani, Suriyeli evin değerinden çok daha yükseğe evi tutmayı kabul ediyor. Sebebi ise kalabalık oldukları ve evin bütün üyelerinin çalışması sonucu fiyat problem olmuyor onlar için ve hiç zorluk çekmeden rahat bir geçim sağlıyorlar. Çadır dışında şehir de yaşayan çok fazla Suriyeli var. Ayrıca her gün çadırdan 4 bin Suriyeli çalışmak için şehre girip çıkıyor. 8 kişilik bir grup oluşturduk ve her birimiz farklı bölgelere giderek bu çalışmayı yaptık.2 haftalık sıkı bir çalışma sonucu bu verilere ulaştık. Arkadaşlarımız ise çalışmalara devam ediyorlar, bunların yanı sıra halen Suriyeli göçmenlerle görüşen arkadaşlarımız ise bilgi edinmeye devam ediyorlar.” 

“SURİYELİLER KAHRAMANMARAŞ'TAN MEMNUN” 

Kahramanmaraşlıların aksine Suriyelilerin şehirden ve insanlarından memnun olduğunu kaydeden Erkal, şunları kaydetti: 

“Suriyeliler genel olarak Kahramanmaraşlılardan memnunlar. Çünkü onlara iş sağlayan çok fazla esnaf var. Kültür olarak da uyum olduğu için adapte olmakta zorlanmadıklarını söylediler. Ancak bir şeyi de itiraf ediyorlar. “Eğer aynı durum da Türkiye olsaydı ve Türkler bizim durumumuza düşselerdi, Suriyeliler yardım etmezdi” Erkal, son olarak ise bu araştırmaların devam edeceğini belirterek sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Fakat çalışmamız henüz bitmedi. Doktorlar ve eczacılar başta olmak üzere toplumun ilgili her kesimiyle konuşuyoruz. Biz Kahramanmaraş'ta genç kesim olarak bu bilgileri halkımıza duyurma gayretindeyiz. İlerleyen günlerde ise daha geniş kapsamlı çalışmalarımızı ve bu çalışmalarla ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.”