Halk arasında kebere, gebere, deve dikeni, gevil, bubu gibi değişik isimlerle anılan kapari özellikle Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan yerlerde doğal olarak yetişiyor. Çalımsı yapıda dikenli, dik veya yatık olarak büyüyen kapari bitkisi kıraç ve taşlık alanlarda da gelişebiliyor.

Karaman'da Sudurağı ve Alaçatı köyleri meralarında ve Göksu havzasında rastlanılan Karaman eko tipi kapari, kuraklığa dayanıklı bir bitki olup, kıraç ve kurak alanlarda doğal olarak yetişiyor. Çok yıllık bir bitki olan kaparinin kökleri toprağın 40 metre derinlerine kadar gidebiliyor. Bu yapısı nedeniyle özellikle eğimli yerlerde erozyon kontrolünde de kullanılabiliyor. Kapari bitkisinin çiçek tomurcukları gıda sanayinde kullanılırken gerek salamura, gerekse konserve olarak işlenen bu tomurcuklar ihraç ürünlerimiz arasında yer alıyor.

Özellikle Akdeniz iklimi gösteren bütün bölgelerde yayılış gösteren bitki, Sudurağı beldesi ve Alaçatı köyleri meralarında doğal olarak kurak ve kötü koşullara çok iyi adapte oldu. İnsan sağlığı için birçok faydası olan kaparinin asıl değerlendirilme sahası tomurcuklarının gıda olarak kullanılmasından kaynaklanıyor. Yeterli ve dengeli beslenmede vitamin ve mineral maddeler açısından ilk akla gelebilecek bitkilerden birisi olan Türkiye'de tüketimi yaygın olmayan, kaparinin çiçek tomurcukları mineral maddece de oldukça zengin bir bitki.