Marzipan tarifi malzemeleri yapılışı tarifi? Marzipan antep fıstığı, badem, ceviz, leblebi hangisi ile yapılır?Marzipan hangisiyle yapılan bir şekerleme türüdür?

MARZİPAN ( BADEM EZMESİ )

Marzipan tarifi
Marzipan yapımı
Badem ezmesi yapımı
Badem ezmesi nasıl yapılır
Badem hamuru yapımı

Marzipan tarifini birkaç güne kadar hazır edeceğimi, geçtiğimiz günlerde Stollen (Yılbaşı Ekmeği) tarifini yazarken söylemiştim ve hemen sözümü tutuyorum. Stollen ekmeğinde marzipan şart değil muhtemelen, zira tarif araştırırken bazılarında olmadığını görmüştüm. Ama hem benim yediğimde, hem de tariflerin önemli bir kısmında aslında bulunduğunu gördüm. Bu bahaneyle bunu da yapmış ve öğrenmiş olurum diye düşündüm :)) Sonuç hiç de acemi işi gibi olmadı, sanırım tarifi veren gayet güzel açıklamış. Sevgili SEMRA YAĞIZ ÜSTÜN'e bu nedenle özellikle teşekkür ediyorum. Ve izninizle tarife geçiyorum. Afiyet olsun.

Malzemeler:
*************************
*225 gr. şeker
*5 yemek kaşığı su
*180 gr. badem unu (un olarak bulamazsanız file badem alarak robotta çekebilirsiniz)
*Birkaç damla limon suyu
*1 yumurta akı (limon suyu ile çırpılıp köpük hale getirilmiş)
*1 paket şekerli vanilin

Yapılışı:
********************
*Öncelikle yumurta akına birkaç damla limon suyunu ekleyin ve kar haline gelene dek mikserle çırpın, beklesin.
*Tencereye suyu ve şekeri alıp ocağa oturtun ve önce şeker eriyene dek karıştırarak, eridikten sonra da 5 dakika daha kendi halinde pişirin.
*Ocaktan alın, badem unu ve vanilyayı ekleyin, mikserle çırpın.
*Çırpılmış yumurta akını da ekleyerek ocağa kısık ateşe oturtun ama en fazla 2 dakika karıştırarak pişirin; ateş yüksekse veya 1-2 dakikadan fazla tutarsanız dibi tutup yanabilir)
*Ocaktan aldığınız badem ezmeniz oldukça yapışkan bir hamur kıvamında olduğundan direkt tezgaha dökmeyin, toparlayamazsınız. Çok sıcak olduğu için streç filme de dökemezsiniz. Bunun yerine fırın poşetini kesip açarak yayın ve üzerine dökün, ıslattığınız kaşığın sırtıyla düzeltin.
*Soğuduğunda poşet yardımıyla kıvırarak sıkıca bir rulo yapın ve artık streç filme sarın, buzdolabına kaldırın.
*Tercihen bir gece bekletin ve iyice donup yeterince sertleştiğinde keskin bir bıçak yardımıyla dilimleyerek servis edin.
*Marzipan dolapta 1 ay, dipfrizde 1 yıl kadar saklanabilmekteymiş, bunu da dip not olarak düşeyim istedim.
*Kahvenizin yanına çok güzel bir eşlikçi olacaktır.

Cevap: Badem