Avrupa Birliği ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen  (METEK) Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi  Projesi kapsamında "Kara Vericiler ve Diğer Sosyal Ortaklar İçin Kalite Güvence Kültürünün Teşvik Edilmesi" Kahramanmaraş'ta yapıldı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret Meslek Lisesi ile Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin proje ortağı olduğu ve 21 pilot ilde uygulanan proje kapsamında Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile Kahramanmaraş'taki mesleki eğitim okullarının idareci ve öğretmenlerinin katıldığı "Kara Vericiler ve Diğer Sosyal Ortaklar İçin Kalite Güvence Kültürünün Teşvik Edilmesi"  toplantısı 17 Mayıs 2013 Cuma günü yapıldı.

Gündem maddeleri içerisinde "Kalite, kalite göstergeleri, Mesleki Eğitimde Kalitenin Önemi, Kalite Güvence Kültürünün Teşvik Edilmesi, Sektörlerde Kalite Güvencesi Nasıl Sağlandı ve Artırıldı, Mesleki Eğitim ve Öğretimin Ana Hedefleri, Kalite Güvencesi İlkeleri ve Mesleki Eğitimin Sektörde Uygulanması" gibi konuların yer aldığı toplantı gün boyu devam etti.

Toplantının açılış konuşmasını Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Zincirkıran yaptı. Zincirkıran yaptığı konuşmada "Gençlerdeki işsizliğinin giderilmesinin Nitellikli iş gücüne bağlı olduğunu, bunun da ancak kaliteli bir eğitimle mümkün olacağını" söyledi. Zincirkıran "Daha kaliteli bir eğitim vermek, nitelikli gençler yetiştirmek için iyi uygulamaları inceleyip ders almalı ve toplumumuzun yapısına uygun eğitim modelleri geliştirmeliyiz" dedi. Zincirkıran "Yapılan bu toplantıların sonucunda alınan kararlar ulusal Kalite Güvence Sistemine girdi olarak yansıyacaktır" şeklinde konuştu.

Daha sonra  Kalite Kilit Uzmanı Genevieve MCCABE Kalite Güvencesi ve Mesleki Eğitimle ilgili dünyadan örnekler verdi ve tecrübelerini anlattı. Geçen yıl Eylül ayından bu yana Türkiye'de olduğunu söyleyen Genevieve MCCABE "Türkiye, memleketi İskoçya'dan 10 kat büyük olmasına rağmen, iki ülkede de benzer sorunlar var. Benim buradaki görevim İskoçya'daki sistemi Türkiye'ye entegre etmek değil, sistemi incelemek ve yapılması gereken değişikliklerle ilgili sizlerin de görüşlerini dikkate alarak rapor sunmak" dedi. 

 "Sizlerin görüşü çok önemli, çünkü sizler sistemin içinden geliyorsunuz. Bu sorunu hükümet çözecek elbette ama, bu sizlerin görüşleri ciddi şekilde dikkate alınarak yapılmalı. Burada sizden ricam, lütfen endişelerinizi bir tarafa bırakın, neleri değiştirmeliyiz, ona odaklanın, onları konuşalım" diyen McCabe "Türkiye'de mesleki eğitimin gereken kaliteye ulaşacağına innaıyorum" dedi. 

McCabe "Kısa vadede imknı geniş okulların, diğer okullara kapısını açmasının" nitelikli bir eğitim için bir çözüm olacağını söyledi.

Toplantı daha sonra 8 Masaya ayrılan katılımcıların 8 farklı konuyu değerlendirmesi ile devam etti. Katılımcılar kendilerine verilen konuyu masaya yatırdılar ve saatler süren tartışmalardan sonra ortak bir metin hazırlayarak sunum yaptılar.