Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen ve kendilerine "Ataması yapılmayan branş öğretmenleri" adını veren gençler adına Aslı Erdoğan, bir açıklama yaptı. 

Atanamayan öğretmenlerin akraba ve komşularına göre okumuş, işsiz gençler olduğunu belirten Erdoğan, ücretli çalıştıkları okullarda ise öğretmenlerin ücretli, kadrolu gibi maddi ve manevi ayrımlara maruz kaldıklarını ileri sürdü.

Genç öğretmenlerin eğitime gönül verdiklerini, ülkeye katacakları çok şeyleri olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"KPSS'den yüksek puan alan yine de atanamayan, ataması yapılmadığı için hayatını sürekli erteleyen, mutlu bir yuva kuramayan, donanımlı olduğu halde değerlendirilemeyen, işgücü köreltilen gençleriz. Alan değişikliği ya da farklı kurslar aracılığıyla alanlarımıza geçirilen sınıf öğretmenlerinin kendi alanlarına dönmelerini, alan değişikliğinin tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Hiçbir meslek grubunda olmayan 'ücretli öğretmenlik' uygulamasıyla hayvan terbiyecisi, şarap üreticisi mezunu gibi mesleğimizle ilgisi olmayanlar öğretmenlik yapabilmektedir. Bu nedenle ücretli öğretmenlik kaldırılmalıdır. İşsiz öğretmen sayısı 330 bini bulmuştur. Şubat ayında 40 bin branş öğretmeninin atanmasını istiyoruz."

Ellerinde "Dikkat işsiz öğretmen çıkabilir", "40 bin atamanın 40 yıl hatrı var", "Ücretli milletvekilliği istiyoruz" gibi pankartlar taşıyan grup, Diyarbakır'da atanamadığı için intihar ettiği iddia edilen bir öğretmenin hayatını canlandırdı.

Öğretmen adaylarından biri maket mezarın içine uzanırken, arkadaşları da üstüne kefen örttü.

Bir başka genç de elinde balonlarla mezar taşında "Ataması yapılmayan branş öğretmeni yazan" mezarın başında bekledi.

Öğretmen adayları daha sonra, ellerindeki balonları uçurdu.