2017 yılında Samsun’da yapılması planlanan 'Uluslararası 23. Deaflympics Yaz Oyunları' kapsamında ilde başlatılan işaret dili öğrenme projesi ilk meyvesini verdi. Kursu tamamlayan 100 kişiye sertifikaları törenle verildi.

Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) ve Samsun Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü ortaklığında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)’nın finansman desteğiyle gerçekleştirilen 'Türk ve Uluslararası İşaret Dili Eğitimi' kapsamında 22 değişik kurum ve kuruluşlarda çalışan 27 bin 250 kişiye eğitim verilecek. Proje kapsamında kursun ilk mezunları arasında yer alan 100 kişiye sertifikaları Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.

Proje kapsamında kursiyerlerin iki işaret dilini birden öğrenmelerinin büyük avantaj olduğunu hatırlatan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “İşitme Engelliler Olimpiyatı 2017 yılında Samsun’da yapılacak. Bu organizasyon kapsamında dünyanın 120 ülkesinden 6 bin işitme engelli sporcu ile birlikte hakem, antrenör, aşçı, bakıcı gibi içerisinde yer aldığı 10 bin kişide beraberinde şehrimize gelecek. Türkiye ‘de bu anlamda, bu büyüklükte uluslararası bir organizasyon ilk defa yapılıyor. Tabi böyle bir organizasyonun Samsun’da yapılıyor olması çok önemli. Bu süreçte kentimizdeki spor tesislerimizle ilgili alt yapı eksikliklerimizi tespit edip gidereceğiz. Bunlar şehrimiz için kazançtır. Ama bu olimpiyat vesilesiyle kentimiz için en önemli kazanım bence işaret dilini öğrenecek olan yaklaşık 27 bin kişilik büyük bir orduya sahip olmamız. Bu proje kapsamında 27 bin kişi bizim hedef kitlemiz olabilir ama bu kurslara isteyenler katılabilecek. Bu kursta kursiyerlere hem Türk hem de Uluslararası İşaret Dili eğitimi aynı anda verilecek. Bu katılımcılar için büyük bir avantaj diye düşünüyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından sertifika almaya hak kazanan 100 kişi kürsüye tek tek çıkarak sertifikalarını başta Vali Şahin olmak üzere protokol üyelerinin elinden aldı.