Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cerrah, Bilinçli kişiliğin kitle psikolojisi içerisinde ortadan kalktığını görüyoruz dedi.

Cerrah, İl Emniyet Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen "Toplumsal olaylarda kitle psikolojisi ve risk analizi" seminerinde yaptığı konuşmada, her türlü olayın "toplumsal olay" olarak ele alınabileceğini belirtti.

Toplumsal olaylarda "uyanık" olunması gerektiğini vurgulayan Cerrah, şunları kaydetti:

"İnsanlar birden bire nasıl alevleniyorlar da böyle bir kenti etkileyecek olaylar oluyor. Tarihteki bazı olayları düşünürsek bütün Türkiye'yi siyasi ve toplumsal olarak etkileyecek hadiseler karşımıza çıkıyor. Örneğin 1978 Maraş olayları var.  Kahramanmaraş dendiğinde akla o kötü olaylar geliyor. İşte toplumsal olayların böyle bir etkisi var. Bir başka örnekte ise Suriye'de bir olay oluyor hemen biz burada önlem almak zorunda kalıyoruz. İster istemez burayı etkiliyor. Göç veya siyasi olarak burayı etkiliyor. Mesala ODTÜ'de bir olay oluyor sonra o olayı protesto eden veya destekleyen insanlar burada da olabiliyor."

Kitle kavramı üzerine de değerlendirme yapan Cerrah, "İnsanlar neden olay çıkarır? Eğer siz 100 kişilik salona 200 kişi alırsanız burada izdiham oluşur. Bunun neticesinde hal ve hareketlerimizden hatta ses tonumuzdan bile bazı kavgalar meydana gelir. Kalabalığın sadece bir arada bulunmasından bile olaylar çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Cerrah, özellikle kalabalık ortamlarda çok daha dikkatli olunması gerektiğine işaret etti. 

Toplumsal olaylarda insanların duygularıyla hareket edebildiğini anlatan Cerrah, şöyle devam etti:

"Bilinçli kişiliğin kitle psikolojisi içerisinde ortadan kalktığını görüyoruz. Duygusallık ön plana geliyor ve bütün kitle psikolojisinde bunları görüyoruz. El altından olayları yönetenler...Planlı ve programlı olaysa burada yönlendirenler açısından bilinçli bir yönlendirme söz konusudur. Toplumsal olaylarda fertlerin duygu ve düşüncelerinin bir tek yöne kanalize edildiğini düşünüyoruz."

Cerrah, kitlesel olayları el altından yönetenler ile provokatör ve liderlerin "algı yönetimi"ni iyi kullandıklarını sözlerine ekledi.

Seminere, emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri, polis memurları ve diğer ilgililer katıldı.