Yurt dışında doğan gurbetçilerin üniversite okuyan çocukları US Akademisyenler Platformu tarafından düzenlenen ‘Karadeniz Turu’ kapsamında geldikleri Samsun’da Vali İbrahim Şahin’i ziyaret etti.

Türkçe konuşmayı, ezanı ve Türkiye’yi merak eden gurbetçi ailelerin çocukları, okudukları Almanya ve Avusturya’daki üniversitelerde kendi aralarında oluşturdukları platform ile Türkiye’ye düzenledikleri geziler ile her yıl başka bir bölgeyi görme ve tanıma imkânı buluyor. Daha önce Güneydoğu turu yapan grup, bu sene Karadeniz turu yapmak için Türkiye’ye geldi. Samsun’u gezen öğrenciler daha sonra Vali İbrahim Şahin’i makamında ziyaret etti.

Öğrencilerle tek tek ilgilenen Vali Şahin, “Samsun’a gelmeniz bizi ayrıca mutlu etti. Bizim için yurt dışında okuyan gençlerimiz çok önemli. Almanya’da üniversite okuyan gençlerimizin Almanca kadar Türkçeyi de çok iyi konuşması bizim için çok önemli. Almanya’da yaşıyorsunuz diye Türkçeyi ihmal etmeyin. Çünkü sizin her birinizin çok iyi Türkçe konuşuyor olması gerekiyor. Ziyaretinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Söz konusu gezileri daha çok katılımla geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını hatırlatan US Akademisyenler Platformu Başkan Yardımcısı Hasan Emre Aydın, “Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu sene Karadeniz’i görmeye geldik. Ağırlıklı olarak Avusturya ve Almanya’da yaşayan 100 Türk öğrenci için ülkesinin örf ve adetlerini yerinde görmesi, ezanı duyması ve memleketini yakından gözlem yaparak tanıması amacıyla bu geziyi düzenledik. Almanya’dan uçakla İstanbul’a oradan da Ordu’ya geldik. Ordu’dan bugün Samsun’a gelerek buradaki tarihi ve kültürel yerleri gezdik. Daha önce benim Almanya’dan tanıdığım Samsun Valisi İbrahim Şahin’i makamında ziyaret ettik.” dedi.

Ziyaret sonrası öğrenciler Vali Şahin’e Almanya’ya özgü çeşitli hediyeler verdi. Valilik binası önünde çekilen toplu fotoğrafın ardından ziyaret sona erdi. Karadeniz turuna devam eden grup, konaklamak için Ordu’ya döndü. Grup, sırasıyla Trabzon ve Rize’ye de ziyaretlerde bulunacak.