Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde kurulacak ve Türkiye’ye örnek olacağı belirtilen Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgesinin yer seçimi yapıldı.

Yakın bir dönemde yatırıma başlanacak Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi kurulması projesi aynı zamanda işletmelerin kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere planlandığından bu özelliği ile Türkiye de ilk ve tek örnek proje olma özelliğini taşıyor. Bu projeyle 48 adet 100 başlık, 19 adet 250 başlık olmak üzere 67 adet besi işletmesi kurulması planlanıyor. Yılda toplam 9 bin 550 adet büyükbaş hayvanın beslenmesi hedefleniyor. Bolvadin Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi içerisinde sanayi tesisi olarak et kombinası, yem fabrikası ve gübre fabrikasının kurulması amaçlanıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, proje tamamlandığında 367 kişiye istihdam sağlanacağını, proje maliyetinin toplam maliyetinin 18 milyon 304 bin lira olarak öngörüldüğünü söyledi. Arap, "Yetiştirici ve sanayicilerin belli bir program çerçevesinde bir arada üretim yapmalarına imkan tanıyacak şekilde örgütlenmesi, bu proje sayesinde sağlanmış olacaktır. Kontrollü üretimin sağlanmasıyla verim ve ürün kalitesi artacak çevre kirliliği de ortadan kalkmış olacaktır. Proje ülkemizde örnek teşkil edecek niteliktedir." dedi.

MUTABAKAT SAĞLANDI

2013 yılında İl Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma neticesinde hazırlanan projenin 2014 yılında uygun görüldüğünü belirten Arap, projenin yaklaşık 2 bin 850 dekar alanda uygulanacağını kaydetti.

Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolvadin Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan yer seçimi komisyonunca gerçekleştirilen toplantıda seçilen yerin uygunluğu noktasında mutabakat sağlandı. Bu aşamadan sonra Tarıma Dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi tüzel kişiliği kazandırılarak ve yatırımlara başlanması planlanıyor.