Tarım sektörünü biraraya getiren AgroExpo Eurasia-10. İzmir Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı, Kültürpark’ta kapılarını açtı. 6. AnimalExpo-Hayvancılık Teknolojileri ve Süt Endüstrisi Fuarı ile birlikte açılan fuar, 12 -15 Şubat 2015 arasında devam edecek.

Orion Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarım ve hayvancılığın İzmir, Ege Bölgesi ve ülke için vazgeçilmez ana sektör olduğunu söyledi. Türkiye’nin kalkınması için tarım ve hayvancılığın önemine dikkat çeken Kocaoğlu, “Bu bilinçle çalışıp üretip kalkınmak zorundayız. Ülkemiz kalkınacaksa mutlaka tarım ve hayvancılığın ayağa kalkması gerekmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 11 yıldır tarıma destek vermektedir. Bugün Bayındır çiçeği ihraç ediyorsa, Tire Süt Kooperatifi marka olmuşsa, İzmir 2014 yılında en çok süt üreten il olmuşsa Büyükşehir Belediyesi’nin katkısının, yol göstericiliğinin, Tarım Dairesi Başkanlığı’nın çalışmalarının, bizim verdiğimiz desteğin de bir nebze katkısı olduğu unutulmamalıdır. Şimdi yeni bağlanan ilçelerle çıtayı yükseltiyoruz ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızın büyük bir bölümü bitti. Kooperatifler, odalar ve üreticilerimizle yol haritamızı belirledik ve fiiliyata geçiriyoruz.” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise tarım sektöründeki sıkıntılara değindi. Türkiye’nin 15-20 yıl önceye kadar tarımda kendine yeten bir ülke olmakla övündüğünü hatırlatan Yüksel, “Şimdi tarımda küçülen, sorunlar yaşayan, ithalatçı olan ülke durumuna gelmiştir. Son 12 yılın en çok kaybedeni tarım sektörü olmuştur. Hayvancılıkta da durum parlak değil.” dedi.

ROBOTLAR SÜT SAĞACAK

Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan da şunları söyledi: “Sektör temsilcileriyle üreticiyi biraraya getiren fuarı bu yıl 10., AnimalExpo’yu ise 6. kez düzenliyoruz. Çok sayıda yabancı alım heyeti de fuara katılıyor. Paneller, eğitim ve teknoloji sunumlarının yanısıra fuar süresince Türkiye’nin en büyük canlı hayvan şovları ve yarışmalarını düzenleyeceğiz. Fuarda aynı zamanda Türkiye’de ilk defa süt sağım robotları sergilenecek.”