Türkiye’nin fuarcılık çınarı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 28 Ağustos 2015 Cuma günü 84. kez kapılarını açıyor. Bu yıl teması "Eğitim" olan fuarı, 2016'da farklı bir boyuta taşımak için uluslararası düzeyde iddiası olan gençlerin katılacağı, tasarım ödülleriyle desteklenecek bir gençlik festivali yapılacak. İEF'nin geleceğine gençlerle birlikte yürümeye karar verdiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki yıl gençlik festivali ve gençlik buluşmasına evsahipliği yapacağını açıkladı.

Türkiye’nin ilk ve en eski fuar organizasyonu olan İEF, bu yıl “Köklü geçmiş, aydınlık gelecek" sloganıyla kapılarını açacak. 28 Ağustos-6 Eylül arasında devam edecek İEF hakkında bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Kocaoğlu, hem geçmiş hem de gelecek olduğunu belirtti. İEF'nin sadece ekonomi, sanat, sanayi ve teknolojiyi İzmir'de buluşturmadığını, bunun yanında barış, demokrasi ve insan haklarını da ön plana çıkardığını belirterek, "İEF sadece ekonomi değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinliklerin alabildiğine yaşandığı bir organizasyon. Dijital devrimle birlikte artık ülkelerin, firmaların dünyayla buluşmasında, küresel dünyaya açılmasında fuarcılığın dışında birçok seçenekleri de var ama İEF gelişmesini sürdürüyor, sürdürecek. Günümüzde fuarcılık sektörel fuarlara, sektör altı niş fuarlara doğru kayıyor. Biz de Kültürpark'taki fuar binalarımızda 30 civarında fuar yapıyorduk ama İzmir fuarcılığını büyütmek için Fuar İzmir'i gerçekleştirdik." diye konuştu.

TASARIM YARIŞMASI YAPILACAK

İEF'yi farklı bir boyuta taşımak istediklerini ve bu amaçla 2016 yılından itibaren uluslararası bir tasarım yarışması yapacaklarını dile getiren Kocaoğlu, şunları kaydetti: “2009 yılında yaptığımız Kültür Sanat Çalıştayı'ndan sonra İEF'nin ve Kültürpark'ın nereye evrileceği konusunu da ele aldık. Tasarım ve inovasyon kenti olma hedefiyle çıktığımız yolda, İEF'ye de bu doğrultuda bir yönlendirme yapmaya karar verdik. Dijital devrimle birlikte enformasyon teknolojilerindeki gelişmeler, küresel bir dünya ortaya çıkardı. Bu değişim sürecine adapte olabilmek için,gelecek yıldan itibaren İEF’ye yeni bir içerik kazandırmak istiyoruz. Uluslararası düzeyde tasarım iddiası olan gençlerin katılacağı, tasarım ödülleriyle desteklenecek uluslararası bir gençlik festivali yapmak istiyoruz. Fuarımızı bir gençlik şölenine, gençlik buluşmasına dönüştüreceğiz, yani geleceğe gençlerle birlikte yürümeye özen göstereceğiz. 2016 yılında katılımcı bir yönetim anlayışıyla birlikte tartışarak, birçok projeyi hayata geçireceğiz. Sürekli bir yenilenme ve devinim içerisinde rağbet gören fuarlarımızı büyüteceğiz. İEF de sürekli hareket kazanan bir fuar olacak.”

ANA TEMA 'EĞİTİM'

Geçen yıl "Lojistik" olan İEF'nin temasını, bu yıl "Eğitim" olarak belirlediklerini, böylelikle İzmir'in eğitim şehri olmasına katkı sağlayacaklarını ifade eden Kocaoğlu, eğitim konusunda sıçrama yapmış bir il olan Eskişehir'i onur konuğu olarak davet ettiklerini belirtti. Doğalgaz üretimi konusunda dünya dördüncüsü olan Türkmenistan'ın ise partner ülke olacağını aktaran Kocaoğlu, 84. İEF'ye ilişkin şunları kaydetti: "İlk kez bu yıl ana arterlerde, 9 Eylül Basmane Kapısı ile 26 Ağustos Lozan Kapısı, ziyaretçilere ve etkinliğe ayrılacak. Buralara stant, alışveriş üniteleri kurulmayacak. Müzik dinletileri, dans gösterisi ve çeşitli sürprizler düzenlenerek, vatanraşların nefes alacağı arterler olacak. Kitap, sağlık ve sanat sokağında etkinliklerimiz devam edecek. Yaz sineması ve sokak şenlikleri yer alacak. Bu yıl 100. yılını kutlayan, Ege insanının 100 yıl önce yarattığı ve bugünlere taşıdığı Tariş'in etkinlikleri yer alacak. Fuarımızın uluslararası boyutu beş gün sürecek. Diğer hollerimizdeki ve fuardaki etkinlikler 10 gün devam edecek. Fuara 14 bakan, ikisi baskan yardımcısı olmak üzere 100'ün üzerinde protokol ziyaretçisi bekliyoruz. İEF'nin istihdama katkısı çok yoğun; 10 günlük fuar süresince 921 geçici personel görev yapacak."

50'Yİ AŞKIN ÜLKEDEN KATILIM

84. İEF'ye ticaret, delegasyon ve etkinlikler kapsamında 50’yi aşkın ülkeden katılımcı bekleniyor. Katılımı kesinleşen ülkeler şunlar: Afganistan İslam Cumhuriyeti, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cape Verde, Çin, Endonezya, Fransa, Fildişi Sahili, Gabon, Gana, Gine, Gine Bissau, Güney Sudan Cumhuriyeti, Gürcistan, Irak, KKTC, Kamboçya, Kamerun, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kosova Cumhuriyeti, Kosta Rika, Kuveyt, Lübnan, Makedonya, Malezya, Malta, Birleşik Meksika Devletleri, Namibya, Nijer, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Rusya, Senegal, Seyşeller, Somali, Sudan Cumhuriyeti, Tanzanya, Türkmenistan, Ukrayna, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Yunanistan ve Zimbabve.

FUARA GİRİŞLER ELEKTRONİK KART VE JETONLA

Elektronik kartın yanısıra bu yıl ilk kez jetonla giriş de uygulanacak. Elektronik kartı olmayan ziyaretçiler, giriş kapılarına yerleştirilecek makinelerden jeton satın alabilecek. Elektronik kartla girişlerde tam 2,5 TL, öğrenci 1,5 TL, jetonla ise tek fiyat 2,5 TL olacak. Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlenen İEF'nin ziyaret saatleri 16.00–23.00, fuar çarşısı için 12.00–23.00 olarak belirlendi.