Afyonkarahisar’da sel, don, dolu gibi doğal afetler nedeniyle mahsulü zarar görüp, gerekli başvuruda bulunan yaklaşık 3 bin çiftçinin borç ödemeleri ertelendi. Vişne, kiraz ve patateste rekolte düşüklüğünün ürün kalitesindeki sıkıntının aşırı yağışlardan kaynaklandığı belirtildi.

Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, ürünlerde ortaya çıkabilecek hastalıklara yönelik yağışların yoğunluk kazanmasıyla ilgili uyarılarda bulunduklarını söyledi. Arap, "Genel anlamda yüzde 70-80 oranında ilaçlama yapılabildi. Ama yağış bu durumu olumsuz etkiledi. Afet kapsamında yapılan değerlendirmede borç erteleme başvuruları alındı. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları noktasında bir yıl borç ertelemesine patateste yaşanan olumsuzluğa ilişkin çalışma yapıldı.” dedi. Arap, sadece sel afeti ile bin 350 çiftçinin borç ertelemesini yaptıklarını kaydederek, "Don, dolu afetlerinden zaman içerisinde ortaya çıkan zararlarla ilgili yapılan borç erteleme başvuruları değerlendirildi. Bunların toplamı da il genelinde yaklaşık bu sene üç bin.” bilgisini verdi.

Hüseyin Arap, Afyonkarahisar’da geçen yıl 310 bin tona yakın yapılan patates hasadında bu yıl yüzde 30 rekolte düşüklüğü yaşandığını kaydetti. Afyonkarahisar’da geçen yıl patateste 110 bin dekar alanda 310 bin tona yakın ürün alınırken, bu yıl 150 bin dekar alana patates ekimi yapıldığını ifade eden Arap, şunları ekledi: “Bu yıl ki hasatta yüzde 20-30 oranında genel anlamda rekolte olarak düşüş olabilir diye düşünüyoruz. Mildiyo hastalığı ile mücadelede bu yılki çaresizliğimiz sürekli yoğun yağıştı. Artık çiftçilerimiz bu konuda tecrübe kazandılar.”